Home»Kult»Konačno izložena jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija… barem tako tvrde eksperti. Jer, to nije cela priča…

Konačno izložena jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija… barem tako tvrde eksperti. Jer, to nije cela priča…

6
Shares
Pinterest Google+

U Firenci je ove nedelje predstavljena skulptura Bogorodica s nasmejanim detetom za koju se tvrdi da je jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija.

Za Da Vinčija se uvek verovalo da je pravio i skulpture, uključujući džinovskog konja, ali nijedna do sada nije identifikovana.

Bogorodica s nasmejanim detetom je čudesan izuzetak, prema kustosima izložbe “Verokio: Leonardov učitelj” u Palati Stroci, gde je upravo izložena. Pretpostavlja se da je nastala oko 1472. godine, kada je čuveni umetnik imao 19 ili 20 godina i bio učenik firentinskog umetnika Andree del Verokija, piše Gardijan.

Ovo otkriće je posebno zainteresovalo Veliku Britaniju, s obzirom na to da skulptura od 1858. godine pripada Muzeju Viktorija i Albert, ali je dugo bio pripisivana drugom umetniku, Antoniju Roselinu.

 

To je zato što su naučnici bili obeshrabreni posthumnim autoritetom pokojnog istoričara umetnosti i direktora Britanskog muzeja Džona Poup-Henesija, kaže Frančesko Kaljoti, koji vodi novo istraživanje.

On je poznat među stručnjacima za renesansu po svom neprikosnovenom poznavanju skulptura 15. veka i kao vunderkind koji je napravio katalog Luvra kada mu je bilo samo osam godina.

Kaljoti tvrdi da se po detaljima poput Hristovog osmeha i draperije vidi da je u pitanju rad Leonarda da Vinčija i da Poup-Henesi nije imao dovoljno dokaza kada je skulpturu proglasio Roselinovim delom.

Karmen Bambah iz muzeja Metropoliten u Njujorku takođe je potvrdila navode da je skulptura visine od oko 50 centimetara Da Vinčijev rad.

Leonardo Da Vinči
Leonardo Da Vinči

Oni tvrde da se u dva ključna detalja vidi dokaz za ovu tvrdnju. Prvi su bujna i komplikovana draperija slična onima na crtežima koje je Leonardo crtao u tom periodu. Drugi je osmeh na Isusovom licu, životan detalj koji se takođe vidi na crtežima, mada je prikazati u 15. veku Isusa kako se smeje bilo ne samo radikalno, već i blasfemično, piše Gardijan.

U jednom pasusu u Leonardovim beležnicama on piše kako je kao mlađi upao u nevolju zbog prikazivanja bebe Isusa, što se možda odnosi na ovu skulpturu.

Zvaničnici Muzeja Viktorija i Albert oprezno su izjavili da je skulptura prvi put pripisana Da Vinčiju 1899, i da studija profesora Kaljotija ponovo otvara diskusiju o autorstvu.

Previous post

"Let's stay together"... Jazz & Blues Art Avlija festival 13. jula u Bavaništu

Next post

ZLATNE GODINE... NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA: The Kinks & Big Star u Domu omladine 11. marta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *