Home»Kultura»Emotivno, vatreno, nadahnuto… Sve čari flamenka na izložbi fotografija Dijega Galjarda Lopesa u Institutu Servantes

Emotivno, vatreno, nadahnuto… Sve čari flamenka na izložbi fotografija Dijega Galjarda Lopesa u Institutu Servantes

4
Shares
Pinterest Google+
Klaudija Kruz/ Photo: Dijego Galjardo Lopes
Klaudija Kruz/ Photo: Dijego Galjardo Lopes

U čemu je tajna flamenka? Da li je važnija emocija ili tehnika izvođenja, muzika ili pevanje? Ili pak pokret koji sve to zaokružuje? I kako je ovaj ples sa juga Španije uspeo da osvoji svet i izbori se za mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine?

Posetioci Instituta Servantes moći će da pronađu odgovore na ova pitanja na novoj izložbi “Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština”.

Izložba fotografija “Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština” biće otvorena 14. februara u 19:00 časova u galeriji Instituta Servantes i na njoj će biti predstavljeni radovi španskog fotografa Dijega Galjarda Lopesa, koji su bili izlagani i u galerijama širim sveta, od Fesa, Rabata i Lisabona, pa sve do Rija de Žaneira.

Daleko od konvencionalnih, neretko stereotipnih prikaza flamenka, Galjardo Lopes otisnuo se u potragu za dušom flamenka, obilazeći kako velike koncerte tako i male klubove, okupljanja i takmičenja širom Španije i sveta. Sa svojim ličnim stilom, Galjardo nije običan fotograf koji s vremena na vreme ima izlete na flamenko nastupe, on je neko ko je čvrsto rešio da baš ovu umetnost učini još poznatijom, koliko je to moguće.

– Ne marim za poteškoće koje nastaju hvatanjem trenutka, iako ga uglavnom prate velike prepreke. Cilj je da se uhvati trenutak baš onakav kakav jeste. Ne služim se brojnim trikovima i naknadnim prepravkama koje mogu dovesti do gubljenja suštine – tvrdi ovaj španski fotograf, jedan od najistaknutijih predstavnika takozvane struje flamenko fotografa.

Photo: Dijego Galjardo Lopes
Photo: Dijego Galjardo Lopes

Postavka se sastoji od tri serije fotografija, od kojih prva, nazvana “Ženski glasovi flamenka” predstavlja poseban omaž ženskom flamenko pevanju.

Reč je o realnim portretima srednjeg formata, koji su nastajali u toku izvođenja i nisu retuširani. U pitanju je smeo prikaz znamenitih žena izvođača kao što su Remedios Amaja, Karmen Linares, Aurora Vargas, La Arhentina, Monse Kortes ili La Makanita, ali i mnogih drugih koje predstavljaju različite varijante flamenka.

Upotrebom grafike i digitalne umetnosti biće predstavljena serija “Unlimited/Flamenco.Crom”, savremenija vizija flamenko umetnosti koja će krasiti izloge Instituta Servantes u Beogradu.

Serija fotografija koja je obeležila stvaralaštvo ovog autora jeste “Flamencuras”, crno-beli doživljaj nekih od najvećih imena iz sveta španskog flamenka kao što su Pako de Lusija, Kristina Ojos, Rafael Amargo, Tomatito…

Ovaj pregled omogućava spoj tri varijante umetničkog izraza koje su nastale stapanjem vokalne muzike, plesne umetnosti i muzičke pratnje, poznatih još kao cante, baile i toque, što su upravo termini kojima je Institut Servantes želeo da nazove ovu retrospektivnu izložbu.

Dijego Galjardo poseduje zbirku sa više od 36.000 fotografija o aktuelnom svetu flamenka. Prema njegovim rečima flamenko je osvojio svet jer izražava čitav niz osećanja i rasploženja (tuga, radost, tragična osećanja, sreću i strah) putem iskrenih i izražajnih reči, koje odišu konciznošću i jednostavnošću.

Izložba “Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština” biće otvorena do kraja marta.

Previous post

Britanski bluz ponovo stiže u Beograd... Norman Beaker Trio 8. februara u Atom Akademiji

Next post

"Ona ima dečka" kaže pančevački Sindrom i novim video singlom najavljuje debi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *