Home»Film»FEST se vraća kući … Kombank dvorana domaćin 47. Međunarodnog filmskog festivala

FEST se vraća kući … Kombank dvorana domaćin 47. Međunarodnog filmskog festivala

4
Shares
Pinterest Google+

Ovogodišnji, 47. Međunarodni filmski festival FEST  biće održan od 22. februara do 3. marta  u Kombank Dvorani –  nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata gde je 1971. godine i rođen.

FEST će od ove godine nastaviti da živi u modernizovanom ambijentu Kombank dvorane koja povratkom ovog značajnog festivala obogaćuje svoj repertoar kulturnih dešavanja, doprinoseći oživljavanju duha prošlih vremena i nastanku novih festivalskih uspomena.

Tokom 13 festivalskih dana,u deset programskih celina (od kojih su dve takmičarske) biće prikazano više od 130 premijernih filmova kako za festovu publiku, tako i za novinare i stručnu javnost.

Kompletan program i detalji u vezi predstojećeg festivala biće objavljeni na press konferenciji 28. januara 2019. godine.

Photo: Promo
Photo: Promo

Ali, da se na kratko vratimo u prošlost… Pre skoro pet decenija, 9. januara 1971. održan je prvi FEST koji je otvorio film “Meš” Roberta Altmana.

Pod sloganom “Hrabri novi svet”, FEST je tada začeo svoju veliku tradiciju festivala koji je vremenom postao jedan od najznačnijih kulturnih događaja Beograda i kulturni svetionik odrastanja mnogih generacija.

Prva u nizu manifestacija festivala “Hrabri novi svet” bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na prvom FEST-u prikazani su filmovi  “Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, “Goli u sedlu” Denisa Hopera,  filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma sindikata formiraju gužve i da se traži karta više.

Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su  sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.

Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe FEST-a.

Dvorana Doma sindikata je bila prvo mesto u Jugoslaviji, gde je ono što je bilo nedostupno bilo pristupačno i na dohvat ruke.

Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. U to vreme tako nešto nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Domu sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaj su upriličili i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila “Zlatno Sunce” za ulogu žene koja je izmislila “ljuljanje kukovima”, zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je “izmislila” hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.

Photo: Promo (Kombank dvorana)
Photo: Promo (Kombank dvorana)
Previous post

Still Corners prvi put u Beogradu... Britanski dream pop bend 7. maja u DOB-u

Next post

Holandska bajka benda MAiKA... Naši muzičari oduševili publiku na Eurosonic festivalu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *