Home»Muzika»Dobar zvuk u srcu grada… Borko Mitić i bend The Invisibles ovog vikenda u Metropolisu

Dobar zvuk u srcu grada… Borko Mitić i bend The Invisibles ovog vikenda u Metropolisu

5
Shares
Pinterest Google+

Pred nama je jedan sjajan muzički vikend u Muzičkoj kući Metropolis.  U petak, 25. januara u 21:00 čas nastupiće Borko Mitić, jedan od najboljih srpskih gitarista, a u subotu 26. januara od 21:00 čas zabavljaće nas bend The Invisibles.

Borko Mitić/Photo: Wood
Borislav Borko Mitić/Photo: Wood

Borislav Borko Mitić je rođen u Beogradu, u Srbiji. Električnu gitaru svira od svoje jedanaeste godine. Profesionalnu muzičku karijeru započinje 1990. pojavljivanjem na izdanjima PGP RTS.

Prvo solo-izdanje, mešavinu originalnih kompozicija i aranžiranih dela kompozitora klasične muzike (Paganini, Bah) objavio je 1995. godine. Ovaj album ga je svrstao među najvirutoznije rok-gitariste koji su se pojavili na našim prostorima i propraćen je brojnim televizijskim i živim nastupima.

Borislavova muzika se godinama koristila za špice i reklame u mnogim TV emisijama kao i radio emisijama Prvog programa 202.

Godine 1997. Borislav je dobio poziv i ugovor od vodećeg američkog izdavača instrumentalne gitarske rok-muzike –Shrapnel Records, koji je poznat po saradnji i otkrivanju najvećih virtuoza neoklasične rok-gitare kao što su: Ingvej Malmstin, Džejson Beker, Pol Gilbert (Mr. Big), Marti Fridman (Megadeth), Ron Tal (Guns & Roses) Majkl Šenker (Scorpions)…

Borislav Mitic/Photo: D. Cvetanović
Borislav Mitic/Photo: D. Cvetanović

Borislav je postao prvi srpski rok-gitarista koji je stao rame uz rame sa dotad uglavnom elitnim američkim izvođačima te vrste muzike.

Od 1998. živi i radi u Montrealu (u Kanadi), koji postaje baza njegovih aktivnosti. Objavio je četiri solistička albuma gitarske muzike gde se predstavio kao gitarista, kompozitor, producent i aranžer. Stilski, njegova muzika je mešavina uticaja klasične, rok i balkanske muzike.

Nastupao je širom Severne Amerike na solo-koncertima, festivalima i gitarskim klinikama. Prezentator je poznatih japanskih gitarskih efekata “Maxon”, “Guyatone”, kao i nekih od najpoznatijih proizvođača gitara, kao što je kanadske kompanija “Godin” i japanska “ESP Guitars”.

Borkov poslednji solo-album “Electric Goddess” objavljen je za američki Šrapnel Rekords i na njemu svira bubnjar Bilija Ajdola i Stiva Vaja – Džeremi Kolson.

Godine 2015. Kulturno-prosvetna zajednice Srbije (pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva kulture) dodeljuje mu  priznanje “Zlatna Značka” za nesebičan, predan i dugotrajan rad i svaralački doprinos u širenju kulture u dijaspori.

The Invisibles/ Photo: Promo
The Invisibles/ Photo: Promo

Bend The Invisibles  čine Miodrag Kovačević i Kostandin Dimitrijević, a svaki njihov nastup osmišljen je kao jedinstveno muzičko putovanje kroz vreme, žanrove, epohe, kroz različite krajeve i jezike.

Engleski, italijanski, španski, francuski i portugalski su jezici na kojima vrlo originalno izvode kako kultne i manje poznate pesme nekih velikih izvođača i autora, tako i muziku onih koji će tek ostaviti svoj pravi trag, zajedno sa nekoliko svojih autorskih pesama.

Repertoarski deo na srpskom i jezicima nekadašnjeg jugoslovenskog prostora je posebno pažljivo osmišljen kako bi se izbeglo ponavljanje u odnosu na sve ostalo što se može čuti kod drugih izvođača, međutim, ne beže ni od izvođenja nekih velikih i veoma prepoznatljivih pesama, trudeći se da ih donesu publici na osoben način.

Umeju da iznenade i sa ponekom pesmom na nekom od jezika na kojima se ovde retko peva, kao što je japanski, sa željom da publici ponude i nešto novo, deleći tako poneki vredan rezultat svog stalnog istraživanja u oblasti svetske popularne muzike.

Raznolikost pažljivo biranog reportoara koji donosi savršena fuzija akustične gitare i jednog od najkvalitetnijih i najinteresantnijih vokala uvek učine ovo neobično putovanje jedinstvenim i potpuno novim na našim prostorima.

Po mišljenju većine onih koji su dosad uživali u njihovom muzičko – scenskom performansu, pored raznolikog i zanimljivog repertoara, na ovdašnjoj sceni ih izdvaja potpuna iskrenost i potpuno predavanje muzici koju izvode, veliko i vidno uživanje u tome što rade, što se svakako oseća u razmeni energije sa publikom.

To uvek rezultira višečasovnim nastupom u kome se The Invisibles daju do kraja, bez štedenja i zadrške. Upravo takav pristup čini publiku važnim faktorom i učesnikom u jednom posve zanimljivom performansu koga karakteriše neuobičajena jednostavnost i veoma kvalitetna zabava.

Previous post

Gojira uživo... Pogledajte novi, "monstruozni" snimak kultnog benda - vredi svakog potrošenog minuta

Next post

I Mile i Hladno pivo na Arsenalu 09

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *