Home»Film»Beograd postaje bogatiji za još jedan filmski festival… ДОК #1 u Kombank dvorani od 31. januara do 3. februara

Beograd postaje bogatiji za još jedan filmski festival… ДОК #1 u Kombank dvorani od 31. januara do 3. februara

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

ДОК #1 je novi festival dokumentarnog filma koji će obradovati Beograđane i koji će svojim programom upotpuniti filmsku scenu u 2019. godini.

Tokom četiri festivalska dana publika će imati priliku da vidi ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije.

Domaćin prvog izdanja ДОК #1 je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.

Gledaoci će moći da uživaju u 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u četiri programske celine: Prvi Korak, Na Ivici, Vrhunci i Biografije.

Za ljubitelje ex-YU dokumentaristike, biće prikazana retrospektiva Hajrudina Krvavca sa više od 10 njegovih kratkih dokumentarnih filmova.

Program Vrhunci prikazaće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane organizatora i publike  velikih festivala, dok će suprotnost tome biti program Prvi korak, koji slavi debitante i njihove prvence. Festival će prikazati i par biografskih dokumentaraca, dok će filmovi koji obrađuju bizarne, provakativne i granične teme biti prikazani u programu Na Ivici.

"Zašto smo kreativni?" otvara prvo izdanje ДОК festivala

Dejvid Bouvi/ Photo: youtube.com printscreen
Dejvid Bouvi/ Photo: youtube.com printscreen

Venders, Tarantino, Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Džoli i Kitano, samo su neki od umetnika koji su se usudili da reditelju Hermanu Vaskeu odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje – Zašto smo kreativni?

Upravo njih ćemo gledati na velikom platnu Kombank dvorane na svečanom otvaranju prvog izdanja dokumentarnog filmskog festivala ДОК #1, 31. januara od 20:00 časova.

Film “Zašto smo kreativni?” projekat je reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade i Oskara.

Učesnici filma dolaze iz različitih poslovnih sfera, uglavnom iz filmske industrije, ali takođe iz sveta muzike, umetnosti i arhitekture. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bovija, koji se dalje provlači kroz ceo film.

Takođe, u filmu se pojavljuju intervjui ljudi koji imaju sponu sa rediteljevim prethodnim radom, kao na primer, umetnica Marina Abramović, filozof Slavoj Zizek i reditelj Emira Kusturica koji su 2002. učestvovali u snimanju dokumentarnog filma “Balkan spirit”.

Direktor festivala Igor M. Toholj napomenuo je da je ДОК nastao kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

– U eri kompetitivnosti za nas nema apsolutnih pobednika. Uspeh svakog filma merimo količinom emocija i zainteresovanosti koje on izazove kod publike. Takođe, u istoj ravni sa veteranima, laureatima i big time produkcijama, na ovom festivalu stoje i debitanti, autori koji su tek zakoračili na festivalsku scenu. Raznolikost, mogućnost široke publike da sagleda razne tendencije, stilove i tematske preokupacije savremenog dugog dokumentarca, su naša misija, svakako – istakao je Igor M. Toholj.

Prvo izdanje festivala ДОК #1 neće biti takmičarskog karaktera, a oni koji ne budu mogli da dođu u Kombank dvoranu moći će da pogledaju selekciju filmova i u Domu kulture Studentski Grad.

Festival se organizuje u produkciji ZERO production uz tehničku podršku Kombank dvorane, a organizatori očekuju odličan odziv publike i visok kvalitet programa.

Više informacija možete uskoro naći na sajtu www.dokfest.rs, dok će celokupan program festivala biti objavljen 22. januara.

Previous post

Čestitamo Tintinu 90. rođendan... I samo da vam kažemo - stiže novi film u režiji Pitera Džeksona

Next post

Ninova nagrada Vladimiru Tabaševiću za roman "Zabluda Svetog Sebastijana"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *