Home»Knjige»I… NAJBOLJA KNJIGA NA ENGLESKOM JEZIKU IKADA JE…

I… NAJBOLJA KNJIGA NA ENGLESKOM JEZIKU IKADA JE…

4
Shares
Pinterest Google+
Knjige/Ilustracija: Pexels
Knjige/Ilustracija: Pexels

Američki sajt bookbub.com, koji se svakoga dana bavi predstavljanjem tri do četiri nove knjige koje nudi na prodaju, pozvao je svoje čitaoce i kupce da im pošalju naslove knjige koju smatraju najboljom koju su ikada pročitali.

Treba imati u vidu da je to anglo-saksionski sajt i da se na listi najboljih nalaze samo one koje se mogu čitati na engleskom jeziku.

Prema broju glasova najbolja knjiga svih vremena je “Gordost i predrasude” Džejn Ostin koja je dobro poznata i srpskim čitaocima, budući da je prevedene još pre Drugog svetskog rata, a poslužila je i kao predložak za veoma uspeli film.

Na drugom mestu je roman američke spisateljice Harper Li “Ubiti pticu rugalicu” koji je osvojio Pulicerovu nagradu, američkog Nobela i Amerikanci ga smatraju najboljim delom američke književnosti.

Britancima su prirasle za srce romantične knjige iz 19. veka i treće mesto su dali “Džejn Ejr” Šarlote Bronte.

Još jedan roman romantične prirode ali ovoga puta iz SAD “Male žene” Luize Mej Alkot kome je pripalo peto mesto.

Na šestom mestu je odličan triler “Rebeka” Dafne de Morije kojme je popularnost donela ekranizacija sa Lorensom Olivijeom i Džoan Fontejn u glavnim ulogama.

Očigledno da su kupci i čitaoci knjiga koje prodaje bookbub.com skloni romantici, jer je na sedmom mestu roman “Orkanski visovi” jedini roman Emili Bronte štampan 1847. godine.

Osmo mesto je pripalo knjizi za tinejdžere “Lav, veštica i garderobni ormar” C. S Luisa, dok je deveto pripalo Čarlsu Dikensu za roman “Božićna pesma”.

Deseto je zauzeo veoma mračan roman “Drvo raste u Bruklinu”.

Među knjiigama koje su zauzele mesto od 11 do 20 su između ostalih “Ema” jos jedan klasik Džejn Ostin, “O miševima i ljudima” Džona Stajnbeka, “Ana Karenjina” Lava Tolstoja, “Drakula” Brema Stokera, “Lovac u žitu” J. D Selindžera, “Farenhajt 451” Reja Bredberija, “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola, “Istočno od raja” Džona Stajnbeka…

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Američki sud odlučuje da li je Ed Širan u pesmi "Thinking Out Loud" iskopirao Marvina Geja

Next post

Straight Mickey and the Boyz 12. januara u SubBeernom centru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *