Home»Muzika»Pit Šeli, lider benda Buzzcocks koji je inspirisao ex-YU “novi talas”, dobija spomenik u rodnom gradu

Pit Šeli, lider benda Buzzcocks koji je inspirisao ex-YU “novi talas”, dobija spomenik u rodnom gradu

4
Shares
Pinterest Google+
Buzzcocks/Photo: facebook@buzzcocksofficial
Buzzcocks/Photo: facebook@buzzcocksofficial

Pit Šeli, pevač Buzzcocksa, jednog od najuticajnijih engleskih punk bendova s kraja sedamdesetih, preminuo je početkom decembra, u 63. godini, a njegov rodni grad Leigh, nedaleko od Mančestera, pokrenuo je kampanju da se u čast muzičara podigne spomenik.

Odbornik Pol Mejden, koji je nekad radio i kao muzički promoter, već je prikupio stotine potpisa u peticiji, a u pripremi su i dobrotvorna događanja kojima nameravaju da prikupe sredstva za realizaciju ove ideje.

– Šeli je potpuno promenio istoriju punka i učinio žanr privlačnijim i melodičnijim. Buzzcocks su svojim albumima bolje kotirali nego Sex Pistols. Smatram da je vreme da počnemo da slavimo nekoga ko je doprineo nečim neverovatnim svom gradu – izjavio je Mejden.


U istoriji kultnog punk benda i jednog od prvih indie izvođača u svetu, krucijalnom se pokazala odluka da nakon odlaska prvog pevača ovu ulogu preuzme upravo gitarista Pit Šeli. Za razliku od većine tadašnjih punk vokala koji su zvučali grubo i prljavo, Šelijev se glas savršeno uklopio u sjajne pop punk pesme koje je većinom sam i napisao.

Tri studijska albuma objavljena su u toj izvornoj fazi delovanja grupe, sva tri izvrsno primljena od strane kritike i publike, ali posebno će se bitnom pokazati fantastična kompilacija singlova nazvana “Singles Going Steady”, na kojoj su se našli brojni današnji pop punk klasici poput “What Do I Get?”, “Ever Fallen In Love” ili “Orgasm Addict”. Album je objavljen i u tadašnjoj Jugoslaviji, i sa albumima Gang Of Four i Magazine presudno uticao na punk u regionu i ono što će s vremenom postati poznato kao novi talas.

HL

Previous post

Stigao prvi trejler za film o Brexitu, "Šerlok" opet briljira...

Next post

Drugi način to radi na - drugi način... Kultna zagrebačka grupa nas vratila u neka lepa muzička vremena

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *