Home»Muzika»Nenad Vasilić trio – veliki koncerti u Beogradu i Nišu

Nenad Vasilić trio – veliki koncerti u Beogradu i Nišu

5
Shares
Pinterest Google+
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak
Nenad Vasilić/Photo: Igor Ripak

Nenad Vasilić trio održaće dva koncertna nastupa – 12. decembra u Beogradu i 13. decembra u Nišu.

U Beogradu, koncert će se održati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 20:00 časova. Nenad Vasilić trio na koncertu u Beogradu nastupiće u sastavu: Nenad Vasilić (kontrabas), Marko Živadinović (harmonika) i Romed Hopfgartner (saksofon).

Ulaznice po cenama od 900 i 1200 dinara možete nabaviti na blagajni Kolarca, svim prodajnim mestima Eventima, kao i u Muzičkoj kući Metropolis (Makedonska 21).

U Nišu, koncert će se održati u Sali Simfonijskog orkestra od 20.30 časova, a Nenad Vasilić trio nastupiće u sastavu: Nenad Vasilić (kontrabas), Marko Živadinović (harmonika) i Rastko Obradović (saksofon).

Ulaznice za koncert mogu da se nabave u pretprodaji na lokacijama Vinyl Café, Vintage Shop i Energy Music Shop, a na dan koncerta na blagajni Simfonijskog orchestra po cenama od 900 i 1200 dinara (VIP mesta).

Nenad Vasilić/ Photo: S. Nenadović
Nenad Vasilić/ Photo: S. Nenadović

Nenad Vasilić je srednje muzičko obrazovanje stekao u Nišu, a potom studirao na Jazz akademiji u Gracu. Posle početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut…), 1998. godine odlučio je da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band), sa namerom da “u repertoaru nema američkih numera”.

Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput “Ajde Jano”, “Kad ja pođoh na bembašu”, “Zajdi zajdi”…

Zatim je Vasilić u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Nenad Vasilić do sada je snimio deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Takođe je kao kompozitor i/ili “sajdmen” učestvovao na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli, a ostvario je i uspešne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin.

Sa projektom “Reka”, u društvu Medunjaninove i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

Deseti, a njegov drugi koncertni album “Live In Theater Akzent” snimljen je 28. januara 2016. godine u bečkom pozorištu Akzent. Koncert se odigrao dan pred studijsko snimanje prethodnog albuma “Wet Paint” – osim trija koji je realizovao to ostvarenje (Nenad Vasilić – kontrabas, Bojan Zulfikarpašić – klavir, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke), u ekipi je i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas.

Na evropskom tržištu album se pojavio sredinom prošle godine u izdanju nemačke kuće Galileo Music, a ove godine zahvaljujući Metropolis Jazz (podetiketa Metropolis Music) cd izdanje kao i LP “Live In Theater Akzent” mogu da se nabave i u Srbiji.

Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima Seven (“Day By Day” i “Intro For Shaban”) i Wet Paint (“New Bass Song” i “Balkanesque”), rekonstrukcije starih tema Bojana Zulfikarpašića “Grožnjan Blue” i “Full Half Moon”, kao i originalno viđenje duhovne pesme “Gospodi pomiluj”.

Kontekst koncerta pruža četvorici umetnika priliku za opuštenije improvizovanje, ispunjeno strašću i snagom njihovih individualnih talenata. Posebnu vrlinu čini zvuk. Visoki kvalitet snimka doprinosi da se, slušajući album, zaista osećate kao na koncertu ispred ansambla, što je obeležje svih skorijih ostvarenja Nenada Vasilića.

Previous post

SUZE SA ZVEZDA PADAJU... Poslednja pesma Neše Leptira pred nama je posle 28 godina

Next post

Jorgovani predstavili video singl "Genetika" uoči beogradskog koncerta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *