Home»Kult»ZVER JE OŽIVELA… Džimi Pejdž otkrio malo poznate detalje o Eskaliburu, gitari koja nam je svima promenila život

ZVER JE OŽIVELA… Džimi Pejdž otkrio malo poznate detalje o Eskaliburu, gitari koja nam je svima promenila život

4
Shares
Pinterest Google+
Džimi Pejdž/Photo: YouTube printscreen
Džimi Pejdž/Photo: YouTube printscreen

Britanski gitarista Džimi Pejdž je pre 50 godina naslikao zmaja na svojoj omiljenoj gitari i iskoristio ga za stvaranje – Led Zeppelin.

Sada, za proslavu pola veka velikog benda, zver je oživela.

Pejdž (74) rekao je za AP da je gitara fender telekaster iz 1959. bila mač Ekskalibur kojom su obeleženi magični dani tokom 1968, kada se njegov prethodni bend Yardbirds raspao a Led Zeppelin počeo karijeru dva meseca kasnije.

– Moj život se tada kretao veoma brzo. Totalni roler-koster – rekao je Pejdž.

Kako kaže, u svom umu je imao potpuno formiran zvuk Zeppelina i prve pesme čak i pre raspada Yardbirdsa.

– Jednostavno sam znao kuda da krenem. To mi je bilo instiktivno – naveo je on.

Prvog saveznika je našao u pevaču Robertu Plantu, kog je pozvao u goste da prolaze kroz ploče i pričaju o muzici.

Pejdž kaže da je kao primer Plantu kakav zvuk želi iskoristio folk kantautorku Džoan Baez i njenu pesmu “Babe I’m Gonna Leave You”. Pesma je kasnije postala deo njihovog debitantskog albuma – “Led Zeppelin”.

Legendarni gitarista se i danas čudi kako je sve brzo krenulo nakon što je u bend pozvao svog prijatelja basistu Džon Pola Džonsa, a Plant doveo bubnjara Džona Bonama.

– Čitavo putovanje Zeppelina i uspon benda, svaka turneja je bila neverovatna, i rast i poštovanje i ljubav prema bendu, i ljudi koji su se gomilali da nas vide – seća se Pejdž.

Na gitari-Ekskaliburu je svirao skoro sve pesme s prvog albuma Zeppelina, čak koristeći i gudalo u rok klasiku “Dazed And Confused”.

Taj fender je bio dragi poklon od gitariste Džefa Beka, dat Pejdžu u znak zahvalnosti za preporuku za posao u Yardbirdsima, što je bilo unosno.

Pejdž kaže da se u potpunosti posvetio instrumentu i želeo da ga “posveti”, pa je iskoristio boje koje su u to vreme korišćene za psihodelične postere i prizvao zmaja.

Kasnije, kada su Zeppelini 1969. krenuli na američku turneju, Pejdž je gitaru ostavio kod kuće u Engleskoj i zažalio zbog te odluke.

Kućepazitelj je prefarbao zmaja drugom slikom kao “poklon” Pejdžu, a ovaj je u besu ostrugao sve boje s gitare i stavio je u skladište, gde je ostala decenijama.

– To je bila katastrofa – kaže Pejdž.

Prebacimo se 50 godina u budućnost. Džimi Pejdž je radio na knjizi povodom godišnjice benda i gitara sa zmajem se neprestano pojavljivala na slikama.

Osetio je da je možda vreme da stara zverka oživi. Radio je s ilustratorom koji je radio na knjizi, koristeći fotografije da ponovo oslika gitaru i da joj nekadašnji izgled.

Rezultat mu se toliko dopao da se obratio Fenderu a firma je rešila da napravi posebnu liniju s njim.

– Potpuno su iste. Ne biste videli razliku. Samo su možda boje malo bogatije – kaže Pejdž.

Sledeće godine će u prodaju biti puštene četiri različite verzije gitare. Ti instrumenti su, kao i knjiga, deo odavanja počasti 50-godišnjem nasleđu Led Zeppelina.

Upitan šta bi poklonio kolegama iz benda za takvu priliku, Pejdž je rekao da bi im dao “četkicu i gitaru, i video šta s tim mogu da urade”.

HL/Izvor: Beta

Previous post

KAD JEDAN HARDKOR BEND U SRBIJI POKLONI GITARU… i zašto smo odlučili da objavimo vest staru dva meseca...

Next post

"Fantastičan dan na planeti Zemlji" stiže u bioskope... U glavnim ulogama - sva divna stvorenja trećeg kamena od Sunca

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *