Home»Life Story»ROKERI NA LOŠEM GLASU… Sud u Saudijskoj Arabiji doneo odluku da žena ne sme da se uda za muškarca koji svira neki instrument

ROKERI NA LOŠEM GLASU… Sud u Saudijskoj Arabiji doneo odluku da žena ne sme da se uda za muškarca koji svira neki instrument

7
Shares
Pinterest Google+

Sud u Saudijskoj Arabiji presudio je da se žena ne može da se uda za muškarca koji svira nekakav muzički instrument jer ta aktivnost čini muškarca i ženu religiozno nespojivim, piše AFP.

Da podsetimo, u Saudijskoj Arabiji, kao i u čitavom nizu muslimanskih zemalja, žena je i dalje uglavnom gradanin drugog reda i za obavljanje niza aktivnosti potrebno je da prvo primi blagoslov (čitaj odobrenje) svog muškog “tutora”. U Saudijskoj Arabiji se, recimo, čovek koji svira neki muzički instrument smatra inferiornim i ima lošu reputaciju.

Kako prenosi BBC, žena je od advokata Abdul Rahmana al-Lahima zatražila da podnese tužbu protiv braće koja su odbila da joj dozvole da se uda za muškarca jer je “jednom svira lutnju (žičani instrument donekle sličan gitari) pa nije bio smatran religioznim čovekom”.

Niži sud u regionu Kašima konačno se složio s braćom i ostatkom porodice, konstatujući da par ne može da se venča. Presuda sudije glasila je: “S obzirom da udvarač svira muzički instrument on je, za ženu, neprikladan s verskog stanovišta”, prenosi BBC.

Viši sud je nedavno potvrdio ovu presudu.

HL/BBC

Previous post

Rock vikend u Akademiji 28 uz Mud House i Rummer bend

Next post

Parni Valjak pesmom "Otkud ti pravo" najavljuje novi studijski album

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *