Home»Film»ODLAZAK NAJVEĆE SRPSKE GLUMAČKE DIVE… Preminula Milena Dravić

ODLAZAK NAJVEĆE SRPSKE GLUMAČKE DIVE… Preminula Milena Dravić

5
Shares
Pinterest Google+

12834511725a3d72ae8c596198344924_v4_big - CopyVelika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo veoma loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa.

Pre dve i po godine MIlena je ostala bez supruga, čuvenog glumca Dragana Nikolića, i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj.

Milena Dravić bila je jedna  od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Milena Dravić/Photo: Printscreen
Milena Dravić/Photo: Printscreen

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić, od svoga prvog filma “Vrata ostaju otvorena” – koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkog emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji – izrasla je u miljenicu gledalaca. Svojim šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

Motivisana uspehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu – seoske devojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u “Prekobrojnoj” (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Milena Dravić/Photo: Printscreen
Milena Dravić/Photo: Printscreen

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama. Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u “Biciklistima” (Puriša Đorđević), 1970.

Iako je u nizu filmova uspešno igrala dramske uloge u ulogama sa elementima komedije je došla do punog izražaja, posebno u jednoj od najboljih zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji – “Obraz uz obraz” televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u Ateljeu 212. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića.


Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, a od tada se pozorišne uloge samo nižu.

Milena Dravić/Photo: Printscreen
Milena Dravić/Photo: Printscreen

Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić bili su jedan od omiljenih slavnih parova u bivšoj Jugolaviji. Bili su u braku 45 godina, a slavna glumica je pre Gage imala još dva braka.

Previous post

Peti Halloween Massacre 27. oktobra u klubu Mladost u Subotici

Next post

BIĆE DIVLJE I NEOBUZDANO... Last Rizla i Casilla 1. decembra u novosadskoj Crnoj kući

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *