Home»Life Story»MISTERIJA ZVANA ENYA: Ne izlazi iz svog zamka već 10 godina i peva na izmišljenim jezicima

MISTERIJA ZVANA ENYA: Ne izlazi iz svog zamka već 10 godina i peva na izmišljenim jezicima

7
Shares
Pinterest Google+
Enya/Photo: YouTube printscreen
Enya/Photo: YouTube printscreen

Povremeno peva pesme na izmišljenim jezicima sindarin and quenya.

Za Enyu, neponovljivu keltsku muzičku zvezdu s kraja 80-ih i početka 90-ih, po svoj prilici preteruju kad kažu da je najbogatija žena u istoriji Irske i Velike Britanije. Nesporno je, međutim, da je ta žena apsolutno najuspešnija autorka s tih prostora, sa prodatih 75 miliona primeraka albuma i zarađenih 117 miliona evra. A apsolutno je sigurno da je jedna od najmisterioznijih i najčudnijih pojava u svetskoj popularnoj muzici danas.

Ona od 1997. živi u viktorijanskom zamku Manderley u okolini Dablina, koji je kupila čak i relativno jeftino, za nekih 3 miliona evra. Prvi joj je, nazovimo to komšijom, Bono Voks, ali se u poslednjih 10 godina u javnosti pojavila samo nekoliko puta. Navodno živi okružena mačkama, kojih je, koliko je potvrđeno, u jednom trenutku imala desetak.

Enya zamak/Photo: YouTube printscreen
Enya zamak/Photo: YouTube printscreen

Istina, za to vreme objavila je dva albuma, i to je praktično sve za šta ona živi. Jedina pomoć u snimanju joj je anonimni stariji bračni par. Enya je, kažu, u stanju da mesecima radi na jednom jedinom detalju jedne jedine pesme, pa nije neobično što njeni masteri na kraju imaju i po 500 presnimavanja samo jedne muzičke deonice u pesmi.

Njen ujak, Noel Dugan izjavio je za Sunday Times da živi kao kraljica ili kao pustinjak, dotle da je ni njena porodica ne viđa nešto previše. Prijatelji kažu da “baš i nije previše zabavna”, a ona je sama u retkim trenucima kada je davala izjave, znala da kaže da je posle snimanja, a njima se bavi svaki dan, tako mračno raspoložena da ne može da zamisli kakav bi to stalni životni partner mogao da bude u stanju da je podnese takvu.

Enya/Photo: YouTube printscreen
Enya/Photo: YouTube printscreen

A tek brak, tako nešto bi joj bila noćna mora. Zato nastavlja da živi sama. Tvrdi da joj je tako odlično, da je njena muzika sav njen svet. Povremeno peva pesme na izmišljenim jezicima sindarin and quenya i… nikada nije bila popularnija nego sad. Zanimljivo, kad je tek počinjala samostalnu karijeru 1986, kada je imala 25 godina, niko joj nije predviđao neki poseban uspeh. O kako su se prevarili…

Previous post

BRITANCI NEMAJU DILEMU: Najpopularniji album ikada je "Sgt. Pepper", ali je "borba" za drugo mesto bila daleko zanimljivija...

Next post

Peti Halloween Massacre 27. oktobra u klubu Mladost u Subotici

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *