Home»Knjige»Dereta vam preporučuje… Kazuo Išiguro – “Nokturna: pet priča o muzici i sutonu”

Dereta vam preporučuje… Kazuo Išiguro – “Nokturna: pet priča o muzici i sutonu”

4
Shares
Pinterest Google+

Besprekorno preciznim i jasnim stilom, dobitnik Nobelove i Bukerove nagrade, Kazuo Išiguro, prepliće pet kratkih priča u jedan potpuno novi svet ispunjen tugom i humorom koje povezuje univerzalni jezik muzike.

Sudbine junaka ove knjige određene su upravo tim jezikom: nekada slavni pevač razvodi se od supruge koju je voleo i ženi se mlađom, koja bi mogla da ga isprati u njegovim ambicijama; muzički zavisnik nema mnogo toga da ponudi prijateljima osim svog mišljenja; kantautor koji ne nalazi svoje mesto pod suncem i uporno ide na audicije gde ga uvek odbijaju; džezer veruje da će plastičnom operacijom lica napraviti uspešniju karijeru; učitelj violončeliste našao je izvanredan metod da razvije talenat mladog učenika.

Photo: Promo
Photo: Promo

Muzika je središte života Išigurovih junaka, agora u koju se slivaju sve ulice njihovih interesovanja, i upravo će ih ona dovesti do neke vrste ličnog otkrovenja.

Kazuo Išiguro važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca koji retko izdaje knjige, ali svaka od njih ostavlja duboki trag iza sebe. Tako je i sa ovom zbirkom.

Neodoljivi šarm Nokturna: pet priča o muzici i sutonu sadrži sve one elemente Išigurove proze koji su mu obezbedili književni ugled: tečna, jednostavna i rezonantna rečenica, zavodljiva snolika atmosfera, lepeza neobičnih karaktera i zanimljivih priča koje nam uvek garantuju jedinstveno čitalačko iskustvo.

Previous post

Rundek u novoj muzičkoj pustolovini sa Andrejom i Ftičekima

Next post

DAN HEADLINERA DEJVIDA... Legendarni Bouvijev nastup na festivalu Glastonbury 2000. stiže na DVD, CD i vinil

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *