Home»Muzika»ČOVEK KOJI JE BIO “ZVUK SAN FRANCISKA”… Preminuo pevač i gitarista benda Jefferson Airplane

ČOVEK KOJI JE BIO “ZVUK SAN FRANCISKA”… Preminuo pevač i gitarista benda Jefferson Airplane

4
Shares
Pinterest Google+
Marti Bejlin/Photo: facebook@martybalinmusic
Marti Bejlin/Photo: facebook@martybalinmusic

Jedan od osnivača, pevač i gitarista američkog rok benda Jefferson Airplane Marti Bejlin umro je u 77. godini.

Kako je navedeno, Bejlin je umro u četvrtak u Tampi, na Floridi, a uzrok smrti nije saopšten, navodi Independent.

On je 2016. imao hitnu operaciju srca, a ranije ove godine je tužio jednu njujoršku bolnicu, tvdeći da mu je traheotomija koju su mu uradili paralizovala glasne žice i izazvala druge probleme.

Gitarista Jorma Kaukonen, član originalne postave benda, rekao je da je Bejlinova smrt “iznenadna i iznenađujuća”.

Marti Bejlin/Photo: facebook@martybalinmusic
Marti Bejlin/Photo: facebook@martybalinmusic

– Svakako je bio jedan od najboljih vokala mog vremena. Njegova intenzivna posvećenost pesmi i muzici nikada nije oslabila – naveo je on.

Bejlin se bavio folk muzikom pre nego što je 1965. osnovao Jefferson Airplane i u roku od dve godine se našao u srcu talasa koji se jedno kratko vreme nadmetao za uticaj s Beatlesima i čak inspirisao njihov album “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Bend se probio na sceni San Franciska, uz Grateful Dead i Dženis Džoplin, pored ostalih. Mnogi od njih su svoje prve nastupe imali u dvorani Matrix, koju je Bejlin vodio i koja je za Airiplane bila takoreći domaći teren. Novonastali “Zvuk San Franciska” bio je psihodelična mešavina bluza, folka, roka i džeza i muzički izraz novog hipi stila života.

Bejlin je bio najpoznatiji po svom tenoru u pesmama “Today”, “It’s No Secret” i političkoj himni “Volunteers”. Sredinom sedamdesetih, kada je Jefferson Airplane prerastao u mejnstrim bend Jefferson Starship, Bejlin se istakao u hitovima “Miracles”, “With Your Love” i “Count On Me”.

Jefferson Airplane je 1996. uveden u Kuću slavnih rokenrola, ali je Bejlin dugo gajio pomešana osećanja prema tome.

Ponos zbog dostignuća benda bio je zasenjen njegovim raspadom i Bejlinovom poznatom ljubomorom prema pevačici Grejs Slik. Slik se priključila grupi u jesen 1966, samo malo pre objavljivanja kultnog drugog albuma “Surrealistic Pillow”.

Kao jedna od najharizmatičnijih pevačica i izvođača rok muzike, Grejs Slik je u očima javnosti zauzela mesto vođe grupe, kako na sceni tako i u najpoznatijim pesmama benda, “Somebody To Love” i “White Rabbit”.

– Kad god bih nešto uradio, uvek je bilo ‘Grejs Slik i Airplane’ i ‘Grejs Slik i Starship’. Čak i kada je to bio moj glas. Nekad sam radio sopstvene pesme sam i ljudi mi prilaze i kažu ‘Iznenađen sam da ti pevaš tu pesmu, uvek sam mislio da je Grejs’. Neko vreme me je to povređivalo, ali ništa ne mogu da uradim povodom toga – rekao je Bejlin u intervjuu iz 1993.

Jorma Kaukonen je juče rekao da sam Bejlin snosi bar deo odgovornosti za to jer nikada nije voleo da skreće pažnju na sebe.

– Bio je dobar tip, prijateljski tip, samo nije bio otvoreno društven – naveo je Kaukonen i dodao da su drugi članovi benda često bili “brbljivi”.

HL/Izvor: B92.net

Previous post

Red Azre, red Bijelog dugmeta... Sedmi Festival tribute bendova u Akademiji 28

Next post

The Prodigy imaju novi singl... "Light Up The Sky"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *