Home»Muzika»Jazz»Čučo Valdes, velika kubanska zvezda na 34. Beogradskom džez festivalu

Čučo Valdes, velika kubanska zvezda na 34. Beogradskom džez festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho
Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho

Čučo Valdes, najveća zvezda afro-kuban džeza, stiže u nedelju, 28. oktobra na 34. Beogradski džez festival.

Svi ljubitelji kubanske muzike i vrhunskog latin-džeza u našoj zemlji sa nestrpljenjem čekaju nastup legendarnog Valdesa i njegovog Jazz Batá trija.

Šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici, pijanista i kompozitor Čučo Valdes ključna je figura u istoriji afro-kuban džeza.

Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava Irakere.

Na Beogradski džez festival se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio našu publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho
Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho

Hesus Čučo Valdes dolazi iz porodice koja ima dugu muzičku tradiciju. Njegov otac Bebo bio je centralna ličnost kubanske muzičke scene sredinom prošlog veka, kao pijanista i aranžer u Tropicana Clubu, i lider orkestra Sabor de Cuba, sve do odlaska iz zemlje posle revolucije 1960. godine.

Nastavljajući očevo delo, Čučo je sa Orquesta Cubana de Música Moderna, pa potom i sa Irakere, ponudio do tada najbolje džez čitanje kubanske muzike, koje je postalo standard za sve kasnije autore. Posebno je uzbudljivo bilo njegovo otkrivanje afričkih korena tamošnjih muzičkih žanrova i spajanje sa smelom džez improvizacijom.

Od tog trenutka kubanski doprinos džezu počinje da se tretira kao umetnički bitan, pa čak i revolucionaran.

Novi trio Čuča Valdesa predstavlja nam novi život projekta Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik.

Koncert Čučo Valdes Jazz Batá trija u okviru 34. Beogradskog džez festivala biće održan u Kombank dvorani (Dom sindikata), u nedelju 28. oktobra 2018. godine.

Pod sloganom “Bez granica/No Limits”, 34. Beogradski džez festival biće održan u organizaciji Doma omladine Beograda od 25. do 29. oktobra 2018.

Ove godine nastupiće više od 20 izvođača iz celog sveta, a do sada je objavljeno učešće sledećih umetnika: Kurt Eling, Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom i bend Fish in Oil.

Ograničen broj vaučera za komplet ulaznica, koji obezbeđuje prisustvo na svim koncertima glavnog programa 34. Beogradskog džez festivala, je u prodaji preko Eventim mreže, po ceni od 3600 dinara.

Osnivač Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Previous post

Filmska ekipa iz Rusije naišla na neočekivan problem u Beogradu... Morali su da objasne: Evo, mi smo ti užasni Rusi u crnom Q7 i belom seatu

Next post

BLUZ JE ŽIV I ZDRAV... Badi Gaj objavio novi album u 81. godini

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *