Home»Kult»STVARNO DA NE POVERUJEŠ… Creedence Clearwater Revival imaju prvi spot u 50-godišnjoj karijeri

STVARNO DA NE POVERUJEŠ… Creedence Clearwater Revival imaju prvi spot u 50-godišnjoj karijeri

3
Shares
Pinterest Google+
Creedence Clearwater Revival /Photo: Promo
Creedence Clearwater Revival /Photo: Promo

Američka roots & country rock grupa Creedence Clearwater Revival “rođena” je u januaru 1968. i već u maju iste godine izlazi njihov prvi istoimeni album, na kojem su dve obrade, “I Put a Spell on You” i ”Susie Q”, postale hitovi i svetski poznatije nego verzije njihovih originalnih autora.

U narednih pet godina snimili su neke od pesama koje su obeležile celokupnu pop kulturu, kao ”Proud Mary”, ”Bad Moon Rising”, ”Green River”, ”Down on the Corner”, ”Fortunate Son”, ”Travelin’ Band”, ”Have You Ever Seen the Rain” i ”Hey Tonight”, a sve ih je potpisao pevač i gitarista, odnosno multi nstrumentalista Džon Fogerti.

Ovaj mesec posvećen je obeležavanju 50 godina formiranja popularnih Creedenca i pojave njihovog debitantskog albuma, koji uključuje niz različitih aktivnosti, među kojima je posebno diskografsko izdanje najavljeno za jesen.

Creedence Clearwater Revival /Photo: Promo
Creedence Clearwater Revival /Photo: Promo

Ali, posebnu zanimljivost čini snimanje video spota za njihov klasik ”Fortunate Son”, pesmu sa 4. albuma “Willy and the Poor Boys” iz 1969. – što je prvi oficijelni spot CCR-a u ovih pola veka.

Pesma je u vreme izlaska imala veliki odek zbog svoje kritike na elitizam i pripadnost društvenim klasama, a obeležila je i velike proteste protiv Vijetnamskog rata.

O filmskoj prezentaciji teme autor spota Ben Fi je rekao:

– Za mene je prikaz današnjeg protesta pokazivanje potpune pozitivnosti u lice društvenim podelama i ljutnji. Hteo sam to da dočaram u spotu i pokažem kako se SAD zaista oseća kad kreneš na put i voziš se po saveznim državama – rekao je Fi koji je za potrebe snimanja proputovao je celu Ameriku i zabeležio kadrove sa ljudima različitih kultura, etničkih zajednica i starosti.

A evo i tog sad već legendarnog spota iako je objavljen pre samo nekoliko dana…

 

Previous post

Punk ikona Džo Stramer nije s nama već 16 godina... ali nismo još čuli sve od njega

Next post

NOĆ U SLAVU STAROG DOBROG PUNKA: Dead Kennedys svirali pred 1.000 istinskih fanova i, naravno, šutka nije izostala...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *