Home»Kultura»BUĐENJE… Joko Ono pozvala Srpkinje da budu deo njenog projekta protiv nasilja nad ženama

BUĐENJE… Joko Ono pozvala Srpkinje da budu deo njenog projekta protiv nasilja nad ženama

3
Shares
Pinterest Google+
Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage
Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage

U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe savreme umetnosti, svoj rad predstaviće i Joko Ono, koja je pozvala žene Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu deo njenog projekta “Buđenje”.

– Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču – poručila je Joko Ono.

Instalacija “Buđenje” prikuplja svedočenja (tekstove koji opisuje iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

– Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji “Buđenje” od 15. septembra do 28. oktobra na 57. Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati – poručila je Joko Ono.

 

Joko Ono rođena je 1933. godine u Tokiju, a živi u NJujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Povezuje se sa konceptualnom umetnošću, performansom, fluksusom i hepeningom 1960-ih godina.

Jedna je od retkih žena koje su učestvovale u ovim pokretima, a bila je među prvim umetnicima koji su dovodili u pitanje pojam umetnosti i umetničkog predmeta i razbijali tradicionalne granice između različitih grana umetnosti.

Izgradila je novu vrstu odnosa sa publikom, pozivajući je da aktivno učestvuje u njenom radu i takođe približava dva sveta – orijentalnu i zapadnu kulturu – koji se međusobno proširuju i jačaju neprekidnim inovacijama.

YOKO ONO – KRIVA ILI NE?

Bila je među predvodnicima konceptualne umetnosti i već više od pet decenija stvara u oblastima performansa, filma, poezije, muzike, književnosti. Aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir, Joko Ono je uticala na nekoliko generacija umetnika, muzičara i kulturnih poslenika širom sveta.

U svojoj umetničkoj karijeri istraživala je neverovatno širok spektar medija, stvarajući nove umetničke žanrove – najpoznatiji su takozvani instruktivni radovi kojima se bavi od pedesetih godina prošlog veka.

Stalno pomerajući granice različitih medija, opire se kategorizaciji svoje umetničke prakse, a izložbe i retrospektive njenih dela organizuju se u muzejima širom sveta. Dobitnica je prestižnih priznanja: Zlatni lav za životno delo na Venecijanskom bijenalu (2009), Nagrada za umetnost Hirošima (2011) i nagrada Oskar Kokoška (2012), najviša nagrada Austrije za savremenu primenjenu umetnost.

Joko Ono je poznata i po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom DŽonom Lenonom – “U postelji za mir” i “Rat je završen (ako to želite)”, a u skorije vreme po svojoj kuli “Zamisli mir” na Islandu i “Drveću želja” širom sveta. Godine 2002. ustanovila je bijenalnu nagradu za mir “LenonOno Grant”.

Pored Joko Ono, svoja dela će, u okviru “Oktobarskog salona”, predstaviti i Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten i mnogi drugi.

Previous post

SVE NAŠE GODINE... Neverne bebe smestile su u jedan koncert. Ali kakav koncert...

Next post

Punk Srbije i Indonezije u Beočinu... Crveni Karton i Prison Of Blues 6. jula u Underground Disku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *