Home»Kultura»KAKO SU NAS POBEDILI NAJGORI ĐACI… “Poklon kolumna” Matije Bećkovića za kraj školske godine

KAKO SU NAS POBEDILI NAJGORI ĐACI… “Poklon kolumna” Matije Bećkovića za kraj školske godine

4
Shares
Pinterest Google+
MAtija Bećković/Phozo: YouTube printscreen
MAtija Bećković/Phozo: YouTube printscreen

Matija Bećković, u svom stilu, napisao je svojevremeno nekoliko rečenica o najgorim đacima i njihovom uspešnom životu. I više nego aktuelan tekst i to ne samo zbog završetka još jedne školske godine.

“Nedavno smo bili na proslavi stogodišnjice naše škole. Pored profesora, na svečanosti su se okupili i najgori đaci iz svih generacija. A koga drugog da zovu, najgori đaci su jedino i uspeli u životu. Možete zamisliti kakav je to bio trijumf: najgori učenici u frakovima, a najgore učenice u svečanim toaletama, pod najskupocjenijim nakitom, plešu sa svojim profesorima. Koji su, siroti, još uvek u onim istim pohabanim, demode odelima.

Najboljih učenika, sa druge strane, nigde nema. Ko zna gde su zaglavili… Ili su u Nemačkoj ili ovde, ali bez posla. Neki još uvek uče, a neki su na nervnim klinikama ili su se nesrećno oženili nekom najboljom učenicom. Ili su se jednostavno razočarali u život, a ko takve uopšte tretira u životu? Njih se više niko i ne seća. Pretrpeli su potpuni fijasko, zaboravili su ih čak i njihovi profesori. Zaboravili, jer su morali.

Škola/Photo: Pixabay
Škola/Photo: Pixabay

Dovedeni pred svršen čin, da čitav njihov život i rad ne bi bili promašeni, profesori su počeli da se ponose svojim najgorim đacima.

Naknadno ih proglašavaju najboljima, evocirajući uspomene na njihove čuvene odgovore i brilijantno izvršene zadatke. Najgorim đacima je sve to normalno, pa od toga nema ničeg prirodnijeg…

A sad zamislite profesore koji su svoj poziv ozbiljno shvatili. Koji decu uče kako da uspeju u životu, a zna se da u životu uspevaju jedino oni koji profesore nisu slušali. I kako se oseća stari strogi profesor koji veruje u svoju misiju i svoje kriterijume kad, na primer, uključi televizor?

Ugleda nekog od svojih najgorih đaka kako vodi glavnu reč. Ili ode u bioskop, a u filmu glavnu ulogu tumači njegova najgora učenica.

Kako se oseća stari strogi profesor kad vidi da su, po njegovom mišljenju najgori, postali asovi, bardovi, starovi, prvaci, veterani, krem…

I šta drugo preostaje starom, iskusnom pedagogu nego da u takvoj situaciji najgore proglasi najboljima i da na njihovim primerima vaspitava nove generacije.”

HL/Izvor: iskra.co

Previous post

Jinx: Trajemo zato što ne pristajemo da budemo obični

Next post

GOSPODIN GITARISTA IZ SENKE... Džef Bek danas puni 74 i slavi rođendan koncertom u Rimu. Kako drugačije...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *