Home»Fun»NAJSLAĐE JE KAD JE ZABRANJENO… Lista najšokantnijih video spotova svih vremena

NAJSLAĐE JE KAD JE ZABRANJENO… Lista najšokantnijih video spotova svih vremena

4
Shares
Pinterest Google+
Madonna, Like a Prayer
Madonna, Like a Prayer

Otkad je na scenu došao MTV, muzički spotovi iznimno su važan deo karijere svakoga kome je stalo do uspeha. To je još jedan način na koji muzičari mogu da iskažu svoju kreativnost i posebnost, što fanovi znaju da cene.

Alo, ponekad nije dovoljno imati dobru pesmu i solidan spot. Treba malo uzburkati duhove, a znamo da je svaki publicitet dobar publicitet. Evo nekih od najkontroverznijih spotova snimljenih upravo da bi publiku šokirali.

Childish Gambino: This Is America

Donald Glover ili Childish Gambino šokirao je Ameriku svojim novim spotom za ‘This is America’. O njemu su se pisali tekstovi na BuzzFeedu, New Yorkeru, Timeu… Glover na početku pleše uz reči ‘We just wanna party’, a zatim dođe do čoveka koji sjedi na stolici, puca mu u glavu iz blizine i u kameru kaže: ‘This is America.’ U ostatku Glover nastavlja da kritikuje opsednutost nacije nasiljem i oružjem, kao i, s druge strane, potrebom da se samo dobro zabavljamo, budemo lepi i ne primećujemo društvenu nepravdu koja je svuda.
Childish Gambino ovim spotom je napravio možda i himnu pokreta ‘Black Lives Matter’, a o spotu se priča i više od mesec dana nakon što je objavljen.

M.I.A.: Born Free

Britansko-šrilankanska reperka M.I.A. za pesmu ‘Born Free’ snimila je kratki film koji je režirao Romain Gavras, a scenario je napisala sama. U spotu se prikazuje svet u kojem se sprovodi genocid nad ljudima koji imaju narandžastu kosu, odnosno gingerima. Nasilje je vrlo eksplicitno prikazano u devetominutnom filmu, od pucanja u glavu dečaku do drugog deteta koje raznese mina. Spot je uklonjen s YouTubea gotovo istog trenutka, ali je kasnije vraćen s upozorenjem.

Madonna: Like a Prayer

Kraljica kontroverze mogla bi sama da ispuni celu listu najšokantnijih spotova, ali svi su oni danas – kamilica. Ali u vreme kad su objavljeni bili su izuzetno skandalozni. Možda jedan od najkontroverznijih je ‘Like a Prayer’, u kojem prikazuje crnog Isusa. I ne samo to, nego ga ona spašava od pogrešne optužbe za silovanje, a onda završi u njegovom zagrljaju. U međuvremenu pleše dok oko nje gore krstovi i slično. Madonna je volela da provocira katoličkom ikonografijom koju je povezivala sa seksom, kao što je radila u ‘Justify My Love’, a u njene ostale šokantne spotove mogu se ubrojiti ‘Erotica’, ‘Human Nature’…

Robin Thicke: Blurred Lines

Postojale su dve verzije – jedna u kojoj su žene obučene u grudnjak i gaćice i jedna bez grudnjaka i s tangama. Žene tako šetaju oko potpuno obučenih Robina Thickea i Pharella dok im oni pevaju kako “znaju da to želi”, čak i ako govori “ne”. Pesma je bila hit, ali nije nam baš jasno zašto. Nakon što je podstakla razgovor o tome šta je pristanak i koliko je važan u eri sve češćih seksualnih napada, pogotovo na američkim univerzitetskim kampovima, ne baš tako bistri Thicke rekao je da im je baš to bila namera. Odnosno, da su hteli da budu “što odvratniji”. Svaka čast, uspeli ste.

The Prodigy: Smack My Bitch Up

Jedan izlazak iz perspektive osobe koja se tokom večeri opija, drogira, potuče, završi u krevetu sa ženom, dobije lap dance i, ukratko, stvarno se opusti i izdivlja u svim mogućim pogledima – a onda se ispostavi da je to bila žena čitavo vreme. Šokantno, a? Pa, bile su to devedesete.

Marilyn Manson: (s) Ain’t

I Marilyn Manson jako voli da šokira – to mu je posao, zapravo. Mogli bismo ovde da stavimo i ‘Coma White’, ‘Born Villain’ i mnoge druge, ali ‘(s)Ain’t’ je poseban. Spot je režirala Asia Arđento koja se u njemu i pojavljuje, uz neke druge goste, kao što su Dita von Tiz, Vanesa Haton… U svakom slučaju, u spotu vidimo Mansona kako šmrče kokain s Biblije, masturbira, izvodi kunilingus, povraća, reže se… Nije za one slabog želuca, ali oni ionako nisu Mansonovi fanovi, među kojima ovaj spot ima kultni status.

Björk – Pagan Poetry

Uvek posebna, Björk je videom iz 2001. zaradila zabranu jer je prikazala proces piercinga bradavice i provlačenja igle kroz kožu. U drugom delu spota pojavljuje se u haljini Alexandera McQueena koja se u gornjem delu sastoji samo od bisera pa je ona, zapravo, u toplesu.

Nine Inch Nails: Closer

Ako znate pesmu, jasno vam je da spot nije mogao biti romantičan. Trent Reznor dao nam je razapetog majmuna, svinjske polutke i životinjske iznutrice, nešto S/M-a… Jako devedesete i jako Nine Inch Nails.
Počasno treba spomenuti i njihov spot za ‘Happiness in Slavery’, koji je skinut s YouTubea, a koji je još malo više otišao na snuff.

Pearl Jam: Jeremy

Ako niste znali, Jeremy je pesma koju je Edi Veder napisao prema stvarnom događaju, o dečaku Džeremiju Deleu koji se zbog zlostavljanja ubio pred svojim razredom u osnovoj školi. Video je pokrenuo lavinu komentara jer pokazuje torturu kroz koju prolazi žrtva maltretiranja vršnjaka, a završava scenom u kojoj dečak stavi pištolj u usta, a zatim vidimo njegov razred i decu prekrivenu krvlju. Iako kontroverzan, spot je dobio puno nagrada.

Miley Cyrus: Wrecking Ball

Još nismo stigli ni zaboraviti sirotu Majli koja je u divljoj fazi i, očigledno, fazi motanja previše džointova dnevno, odlučila gola da se njiše na velikoj kugli za razbijanje. Usput je i lizala čekić. Ovaj spot možda i nije toliko kontroverzan koliko izaziva neprijatnost, odnosno stid. Šteta zbog Majli, koja se i sama pokajala zbog spota, ali i zbog pesme koja, realno, nije toliko loša.

HL/Izvor: 100.posto.hr

Previous post

Massimo otkrio: Možda nije trebalo da odbijem Džonija Štulića...

Next post

MALI PRINC, VELIKI NOVCI... Rad Antoana Sent-Egziperija prodat za šestocifreni iznos

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *