Home»Film»Završen treći Dok’n’Ritam festival… Najbolji dokumentarci su “Zarobljeno vreme”, “Moj svet je naopačke” i “Pobednici su dosadni”

Završen treći Dok’n’Ritam festival… Najbolji dokumentarci su “Zarobljeno vreme”, “Moj svet je naopačke” i “Pobednici su dosadni”

2
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

U nedelјu 10. juna završen je treći Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji se od 6. juna održavao u Domu kulture Studentski grad.

Članovi žirija bili su Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković, E-play i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš i selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Nagradu publike na ovogodišnjem Dok’n’Ritam festivalu dobio je film “Pobednici su dosadni” rediteljke Olivere Miletić, o Žikici Simiću, radio-voditelju, autoru emisija “Tajanstveni voz” i “Dole na uglu”.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Nagradu za najbolji film domaće takmičarske selekcije dobio je film “Zarobljeno vreme”, Milana Nikodijevića, koji finim balansom između subjektivnog odnosa i objektivnih pokazatelja gradi priču o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji.

Gotovo prustovskom metaforom koju sugeriše naslov, film je ponudio čitavu paletu kvalitetnih sagovornika koji o sceni u nekadašnjoj SFRJ govore sa relevantne vremenske distance, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je odlučio da dodeli i jednu specijalnu nagradu u domaćem takmičarskom programu ceneći društvenu važnost projekta regionalne dečje filharmonije, i to filmu “Nedovršena simfonija”, Olivere Miloš Todorović.

Na ovaj način zaokružena je priča o saradnji unutar jednog kulturnog prostora kojoj, za razliku od prvonagrađenog filma, pripada sadašnjost, a možda i budućnost. Žiri je svestan važnosti teme koju promoviše ovaj film i želi dati svoj doprinos njenoj većoj vidljivosti.

Nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji žiri je dodelio filmu “Moj svet je naopačke”, Petre Seliškar.

Ovaj film svoje polazište nalazi u legendarnom slovenačkom multimedijalom umetniku Frane Milčinskom-Ježeku. Film osvaja nesvakidašnjom vizuelnošću i atmosferom kao i razigranom i izuzetno kreativnom upotrebom arhive i muzike.

Magnifico/ Photo: Promo
Magnifico/ Photo: Promo

I u međunarodnom programu žiri se odlučio da dodeli jedno specijalno priznanje koje se odnosi na još jednog svestranog umetnika iz Slovenije, muzičara Roberta Pešuta, poznatijeg kao Magnifico.

U filmu “Charlatan Magnifique”, Maje Pavlin dat je nepretenciozni portrtet čoveka čije su najbolje pesme veće zvezde od njega samog.

Pavlin na duhovit i pametan način iscrtava svet koji stoji iza same muzičke industrije, onog što je vidljivo i uvodi gledaoce iza kulisa, u proces stvaranja, života i stvaralačke igre.

Nagrade festivala sastoje se od skulptura i novčanih iznosa koje su obezbedili Filmski centar Srbije i banke Societe Generale Srbija. Originalna skulptura koja predstavlјa nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori izradio je vajar Nikša Suzić.

Dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić i programski direktor Igor Toholj zahvalili su se publici na podršci.

Svečano zatvaranje obeležio je koncert Sane Garić, kao i projekcija filma “Svedok jednog vremena” dokumentarni film Igora M. Toholja o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata.

Previous post

Poznata satnica Palanačkog Dunav festa... Čekaju vas dva dana festivala, dve bine i plaža Rio

Next post

Poznata imena takmičarskih bendova 52. Gitarijade u Zaječaru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *