Home»Muzika»ZLATNE GODINE 21. MAJA U DOB-u: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #4 –  The Beatles “White Album” i The Rolling Stones “Beggars Banquet”

ZLATNE GODINE 21. MAJA U DOB-u: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #4 –  The Beatles “White Album” i The Rolling Stones “Beggars Banquet”

3
Shares
Pinterest Google+
The Rolling Stones/Promo
The Rolling Stones/Promo

U okviru programa Zlatne godine – najbolji muzički albumi, u četrtom izdanju razgovora o legendarnim pločama koje su promenile muziku, u centru pažnje biče dva kultna izdanja – The Beatles “White Album” i The Rolling Stones “Beggars Banquet”.

Ploče donose Momčilo Rajin i Žikica Simić

Zlatne godine - najbolji albumi 20. veka
Zlatne godine – najbolji albumi 20. veka

Biće okrenute neke od najvažnijih stranica rok istorije, dva albuma koja predstavljaju neosporne vrhunce rokenrola – radi se o dva izuzetna momenta u karijerama njegove dve naslavnije grupe, o pločama koje su predstavljaje prekretnice u njihovim karijerama, a obe su objavljene pre tačno 50 godina, tokom revolucionarne 1968. godine.

Dvostruki album The Beatlesa pod imenom “White Album” njihov je najsmeliji i najprovokativniji proizvod, koji je po prvi put lansirao jednu novu umetničku koncepciju na rok tržištu, oslobađajući do tad neslućenu inovativnost i energiju za koju mnogo nisu verovali da još uvek čuči u liverpulskim “bubama” – ostavljajući za sobom nezaboravne hitove “Back in the USSR”, “Dear Prudence”, “Ob-la-di, ob-la-da”, “While My Guitar Gently Wheeps”, “Helter Skelter”, “Revolution No 9”.

The Rolling Stones su sa “Beggars Banquet” napravili veliki povratak ka najboljem, punokrvom rokenrolu, posle psihodeličnih eksperimenata – ispostaviće se u pravi čas da naprave brilijantnu generacijsku ploču koja je najbolje opisala stanje evropske omladine i srce velikih društvenih promena koje su u to doba zahvatile ceo svet – sa nje “Street Fighting Man” i “Sympathy for the Devil” ostaju pesme za sva vremena.

Oba albuma su svojevremeno zabeležila ogroman komercijalan uspeh i u pravom trenutku potvrdila status obe grupe kao odlučujućih za definisanje rok kulture.

Ciklus razgovora pod imenom “Zlatne godine”  nudi jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da se uloži napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapira ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada je dijaloški, pa će se kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. 

Previous post

Rock5Roll Fest... Takmičenje srednjoškolskih bendova uz specijalne goste - Zemlju gruva i Psihobilje

Next post

ĐULE O 10 ZABRANJENIH TEMA: Marihuana nije tako opasna po zdravlje kao nebitni ljudi sumnjivog morala

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *