Home»Film»Znam da si tu… Jedanaesti Beldocs od 7. do 14. maja u Beogradu

Znam da si tu… Jedanaesti Beldocs od 7. do 14. maja u Beogradu

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće 98 filmova u 14 programa, u 11 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima.

Beldocs festival biće održan od 7. do 14. maja u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće i Art bioskop Kolarac.

Festival Beldocs okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike uz značajnu podršku domaćim dokumentarnim filmovima. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na predstojećem Beldocs festivalu, kao i podršku u iznosu od 2.000 evra za podršku pobedniku konkursa Beldocs in Progress, za domaći film u fazi razvoja.

I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program – Kreativna Evropa, potprogram Mediji.

Program festivala (Velika sala Doma omladine Beograda):

Projekcije u 12:00 časova u okviru Beldocs Teen programa su besplatne i namenjene srednjoškolcima i osnovcima. Cena ulaznice za ostale projekcije iznosi 250 dinara.

Utorak, 8.maj
12:00
– BeldocsTeen
16:00 – “Upravo rođena” (Born Just Now, SAD), Režija: Robert Adanto
Intimni uvid u život Marte Jovanović, beogradske umetnice koja se bori da prebrodi posledice nasilja koje je okončalo njen osmogodišnji brak.
18:00 – “Živeli bogati” (Vivre Riche, Francuska), Režija: Joel Akafou
U Abidžanu, u okruženju potpune društvene mutacije, otkrivamo mlade ljude iz Obale Slonovače kojima,nakon političke i ekonomske krize koja se odigravala nekoliko poslednjih godina, nedostaju referentne vrednosti.
20:00 – “Trg Vitorio” (Piazza Vittorio, Italija), Režija: Abel Ferrara
Pjaca Vitorio je najveći rimski trg. Zbog svoje jedinstvene i živopisne prirode, dom je mnoštvu umetnika i ličnosti vezanih za svet filma, kao što su Paolo Sorentino, Mateo Garone…i Ejbel Ferara.
22:00 – “Kapuera” (Capoeira, Brazil), Režija: Jorge Itapuã
Dva putujuća igrača kapuere, Horhe Itapua i Ela (Isabél Zuaa),učitelj i učenik, kreću na putovanje koje ima za cilj da ih upozna sa kapuera pokretom u drugim zemljama.

Sreda, 9. maj
12:00
– Beldocs Teen
16:00 – “Rezo” (Gruzija, Rusija), Režija: Leo Cabriadze
Rezo Gabriadze, gruzijski umetnik, pisac i osnivač Marionetskog pozorišta, priča priču o svom životu.
18:00 – “14 jabuka” (14 Apples, Mjanmar), Režija: Midi Z,Tajvan
U poslednje vreme, Šinhong pati od nesanice i susreće se sa mnoštvom problema u životu. Njegova majka obraća se za savet gatari. Ona od Šinhonga traži četrnaest jabuka.
20:00 – “Meteori” (Meteors, Turska, Holandija), Režija: Gurcan Keltek
Kombinujući dokumentarni film i politički komentar i spajajući ovozemaljsko i kosmičko, “Meteori” postaje filmo sećanjima i nestajanjima– ljudi, mestai stvari.
22:00 – “Festival” (Festiwal, Poljska), Režija: Anna Gawlita, Tomasz Wolski
Svet koji se odigrava iza kulisa međunarodnog muzičkog festivala Šopen.

Četvrtak, 10. maj
12:00
– Beldocs Teen
16:00 – “Valdhajmov valcer” (The Waldheim Waltz, Austrija), Režija: Ruth Beckermann
Laži. Istina. Alternativne činjenice. Film analizira kako je Svetski jevrejski kongres razotkrio ratnu prošlost Kurta Valdhajma, bivšeg Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
18:00 – “Napalm” (Francuska), Režija: Claude Lanzmann
Jedina zajednička stvar za sestru Kim Kun Suni, francuskog delegata bila je člinjenica da su oboje razumeli značenje reči “napalm”.
20:00  – “Lica mesta” (Faces places, Francuska), Režija: AgnesVarda & JR
Osamdesetdevetogodišnja Agnes Varda, jedna od vodećih figura francuskog novog talasa,i priznati tridesettrogodišnji francuski fotograf i muralista, JR, zajedno su režirali ovaj očaravajući putopisni dokumentarac.
22:00 – “Bobi Džin” (Bobbi Jene, Danska, Švedska), Režija: Elvira Lind
Film o naporima jedne Amerikanke da ostvari kreativnu nezavisnost u trenutku kada se bori da svojom umetnošću postigne uspeh u ekstremno kompetitivnom svetu igre.

Petak, 11. maj
12:00
– Beldocs Teen
16:00 – “Edgar Keret: Po istinitoj priči” (Etgar Keret: Based on a True Story, Izrael, Holandija), Režija: Stephane Kaas
U svojim kratkim pričama, izraelski pisac Edgar Keret kombinuje fantaziju i realnost. Njegova životna priča takođepodseća na modernu bajku.
18:00 – “Srećna zima” (Happy Winter, Italija), Režija: Giovanni Totaro
Porodice se zadužuju ne bi li sebi omogućile letnji odmor na moru i održale privid bogatstva u očima drugih posetilaca plaža.
20:00 – “Sumpor i slava” (Brimstone & Glory, SAD, Meksiko), Režija: Viktor Jakovleski
Smešten u vreme održavanja Nacionalnog festivala pirotehnike u Meksiku, film unosi gledaoca u svet proslave, rituala, opasnosti i apsolutne lepote vatrometa.
22:00 – “MATANGI” (MAYA /M.I.A, Šri Lanka, Velika Britanija), Režija: Steve Loveridge
Lični video zapisi Maje Arulpraga sminjenih prijatelja, nastali tokom proteklih dvadeset godina, zabeležili su njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera-imigranta do svetske pop-zvezde M.I.A.

Subota, 12. maj
16:00
– “Vestvud: Pank, ikona, aktivistkinja” (Westwood: Punk, Icon, Activist, Velika Britanija), Režija: LornaTuker
Ovo je prvi film koji potpuno zaokružuje izuzetnu priču o jednoj od istinskih ikona našeg vremena, ženi koja se bori da očuva integritet svog brenda,svoje principe i svoju zaostavštinu.
18:00 – “Ljudski tok” (Human Flow, Nemačka), Režija: Ai Weiwei
U najvećem ljudskom egzodusu od Drugog svetskog rata oko 65 miliona ljudi širom sveta prisiljeno je da napusti svoje domove kako bi izbeglo glad, klimatske promene i rat.
20:30 – “Boli Bana” (Belgija, Francuska), Režija: Simon Gillard
Kroz noć, dečak Ama sa svojim saputnicima putuje šikarom Boli Bane.
22:00 – “Koni Plank: Potencijal buke” (Conny Plank: The Potential of Noise, Nemačka), Režija: Reto Caduff, Stephan Plank,
Emocionalni portret legendarnog Koni Planka i fascinantno putovanje kroz istoriju nemačke i svetske pop muzike sedamdesetih i osamdesetih.

Nedelja, 13. maj
16:00
– “Velika zverka” (BigTime, Danska), Režija: Kaspar Astrup Schröder
Intimni uvid u ličnost inovativnog i ambicioznog danskog arhitekte koga ceo svet slavi kao genija.
18:00 – “Daleko sazvežđe” (Distant Constellation, Turska, Holandija), Režija: Shevaun Mizrahi
Pun atmosfere poput one kod Tarkovskog, film prikazuje stanare turskog doma za stare – zafrkante, istoričare, umetnikei tobožnje Kazanove.
20:00 – “O očevima i sinovima” (Of Fathers and Sons, Nemačka, Sirija, Liban), Režija: Talal Derki
Talal Derki vraća se u domovinu gde stiče poverenje porodice radikalnih islamista i sa njima deli svakodnevni život tokom dve godine.

Sve dodatne informacije kao i termine projekcija u ostalim dvoranama u Beogradu potražite na Facebook stranici Beldocs festivala.

Previous post

SEKS SKANDAL "UBIO" NOBELA... Nagrada za književnost ove godine neće biti dodeljena

Next post

Princess Nokia ima novi spot... Pogledajte "For The Night" mlade američke hip-hop zvezde

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *