Home»Kultura»Izložba fotografija “Gran Via. Odjeci grada” od 3. aprila u galeriji Instituta Servantes

Izložba fotografija “Gran Via. Odjeci grada” od 3. aprila u galeriji Instituta Servantes

3
Shares
Pinterest Google+

Izložba fotografija “Gran Via. Odjeci grada” španskog umetnika Luisa Kamaća, biće svečano otvorena 3. aprila u 19:00 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Stogodišnja ulica Gran Via predstavlja jednu od glavnih arterija Madrida i jednu od njegovih najprepoznatljivijih avenija. Njena izgradnja, između 1910. i 1931. godine,  označila je početak modernizacije španske prestonice, zajedno sa podizanjem prvih solitera u zemlji i dolaskom tada aktuelnih arhitektonskih struja iz Amerike.

Photo: Luis Kamaćo
Photo: Luis Kamaćo

Izložba “Gran Via. Odjeci grada” predstavlja svakodnevnu šetnju kroz današnje urbano iskustvo. Putovanje kroz prostor u kom koegzistiraju ritmični likovi, koji dele konflikte i stalno kretanje. To je sociološko istraživanje o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom postojanju. Takođe je putovanje kroz kompleksan i haotičan gradski život današnjice koja stvara krizu identiteta.

Luis Kamaćo

Luis Kamaćo/ Photo: Promo
Luis Kamaćo/ Photo: Promo

Luis Kamaćo rođen je 1972. godine u Madridu. Studirao je audiovizuelne umetnosti, sa specijalizacijom iz oblasti fotografije. Član je kolektiva dokumentrane fotografije Ulica 35 i osnivač Fotografskog udruženja Viljaverde.

Tokom svog fotoreporterskog rada objavljivao je fotografije u brojnim španskim štampanim medijima. Dobitnik je nekoliko stipendija i nagrada koje su mu pomogle da razvije svoj rad, među kojima su: stipendija Ministarstva kulture za boravak u Španskoj školi u Parizu, Subvencija za promociju španske umetnosti i novih tendencija, koju odobrava Glavna direkcija Lepih umetnosti, nagrada Foto CAM 2013, nagrada Fujifilm Euro Press Photo Awards…

Organizovao je više individualnih i kolektivnih izložbi u Španiji, Francuskoj, Italiji, SAD i Danskoj, a njegovi radovi čine deo brojnih javnih i privatnih kolekcija.

Kamaćo, koji živi u neposrednoj blizini ove avenije, navodi da uprkos tome što kroz nju prolazi godinama, nema utisak da se uvek kreće kroz isti prostor.

– Gran Via je moj svet u malom, koji mi je zapao pukom srećom i ne postoji nijedna stvar koju volim da fotografišem, a da je u ovoj ulici nisam pronašao“, navodi ovaj fotograf. „Gran Via predstavlja arteriju jedne svetske metropole, poput Pete Avenije u Njujorku, Jelisejskih polja u Parizu ili ulice Korijentes u Buenos Ajresu. Sve ove ulice formiraju imaginarni grad, u kom se ljudski pejzaž prepliće i ukršta.

Autor izložbe radio je na projektu skoro četiri godine. Svakog dana je izlazio je na ulicu i pokušavao da uhvati užurbanu atmosferu pred zalazak sunca. Ti poslednji trenuci dana inspirisali su umetnika da bude na ulici, da se približi ljudima i da napravi ovu foto priču.

Izložba fotografija “Gran Via. Odjeci grada” biće otvorena do 20. juna. Ulaz je slobodan.

Photo: Luis Kamaćo
Photo: Luis Kamaćo
Previous post

Urban&4 snimili novi singl na "starinski" način: "Kuća sjećanja" kao omaž Elvisu, Lenonu, Dilanu...

Next post

Darko Rundek & Ekipa u kragujevačkoj Čaurnici

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *