Home»Muzika»Homeland»Road trip na jug na njihov način… Premijera spota za pesmu “Habibi” benda Belo u Boji

Road trip na jug na njihov način… Premijera spota za pesmu “Habibi” benda Belo u Boji

3
Shares
Pinterest Google+

Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Ivica Milo[ević
Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Ivica Milošević
Alternativni rok bend iz Gornjeg Milanovca, Belo u Boji upravo je objavio spot za pesmu “Habibi”. Video je urađen kao kratki film na temu nesnalaženja u ljubavi. A pokazalo se, kroz istoriju, da je problem sa razumevanjem i komunikacijom često ili motiv ili motivacija za stvaralaštvo.

Dve osnovne teme koje se provlače kroz spot su fascinacija jugom i neuzvraćena ljubav.

Ideja za spot potekla je od Strahinje i Nauma, gitarista benda, a na scenariju je radio i Zoran Rašić, fotograf i kamerman koji je takođe i snimio i montirao video materijal.

Fascinacija jugom je metaforički predstavljena plamenom i svetlom fenjera, a neuzvraćena ljubav prikazana je na luckast, vedar i pomalo komičan način, jer ko kaže da neuzvraćena ljubav mora uvek da bude tužna i pesimistična? Može ona kod čoveka da izazove i lepa osećanja i sećanja na nesuđenu ljubav.

Belo u Boji... rok alternativci iz Gornjeg Milanovca

Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Milica Vukelić
Belo u Boji/Photo: facebook@belouboji/Milica Vukelić

Alternativni rokeri, bend iz Gornjeg Milanovca Belo u Boji zakoračio je u autorske vode 2015. godine. Nastupali su više puta u svom rodnom gradu i na svirkama u Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Čačku, Beogradu, Kraljevu, Mladenovcu…

Pobeda na mini gitarijadi u Čačku bila je njihov prvi takmičarski uspeh. Učestvovali su na polufinalnoj večeri 50. Zaječarske gitarijade kao i na Leskovačkoj gitarijadi na kojoj su proglašen za najbolji bend od strane stručnog žirija.

Osvojili su  drugo mesto na Bass player festivalu u Mladenovcu, a bili su učesnici i 9.World Music Festivala u Gornjem Milanovcu. U januaru 2017. godine objavili su svoj prvi EP pod nazivom “Sjaj sa druge strane večnosti”.

Spot je sniman na više lokacija u Beogradu i Gornjem Milanovcu, u zgradi Bigza i studiju P3 klinika Petrović  kod Ivana Petrovića, koji je i producent pesme i kod koga će bend snimati i svoj debi album.

Pesma “Habibi” je road trip na jug, fascinacija jugom, južnjačkim temperamentom, sasvim osobenim oblikom fatalizma koji je još od antike na Balkanu bio gotovo nepromenljiv i dominantan pogled na svet. Stoga ne treba da vas začudi ako u ovoj pesmi začujete i nešto od drevnih koraka i sinkopa makednoskog ora.

– U jednom užem smislu u pitanju je još jedan pokušaj da se napravi muzika koja će biti okidač ekstaze. A ekstaza koju proizvodi umetnost je, kako se do sada uglavnom potvrđivalo, najmoćnija kada je kompenzacija za stvari koje zauvek gubimo, ili nam ostaju trajno nedostupne. Miodrag (pevač) je zapravo prvi put putovao u Prištinu, i to ga je inspirisalo da napiše kratak ljubavni tekst u kojem on doziva, a gitara odgovara.Takođe, Naum Simovski (gitarista) nosi makedonsko ime i prezime, jer mu je otac makedonac, a  Strahinja (solo gitarista) je rođen u Prištini. Smatramo da se taj južnjački ton oseća u pesmi  i da se ukazao iz nas samih – poručuju momci iz benda Belo u Boji.

Previous post

GILETOV VREMEPLOV: "Hodam sad kao Zombi" i "Svečane bele košulje" kao da su juče napisane...

Next post

Therion u Amerikani: Došli, odsvirali, razvalili. Tačka.

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *