Home»Film»Prođe Oskar bez skandala i bez iznenađenja… Evo ko je sve osvojio nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauka

Prođe Oskar bez skandala i bez iznenađenja… Evo ko je sve osvojio nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauka

3
Shares
Pinterest Google+
Oskar/ Photo: Promo
Oskar/ Photo: Promo

Film “The Shape of Water” meksičkog reditelja Giljerma del Toroa osvojio je rano jutros Oskara za najbolji film na 90. ceremoniji dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Bajkovita romansa između neme devojke i reptilskog stvorenja, bila je favorit večeri sa najviše, 13 nominacija.

Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je Oskara za najbolju režiju za film “The Shape of Water”. U toj kategoriji su bili nominovani i Kristofer Nolan za film “Dunkirk”, Džordan Pil za”Get Out”, Greta Gervig za “Lady Bird” i Pol Tomas Anderson  za”Phantom Thread”.

Geri Oldman osvojio je Oskara za ulogu Vinstona Čerčila u filmu “Darkest Hour”. Za najboljeg glumca su se takmičili i Timoti Šamale, Danijel Dej Luis, Danijel Kaluja i Denzel Vašington.

Frensis MekDormand/ Photo: imdb.com
Frensis MekDormand/ Photo: imdb.com

Frensis MekDormand dobila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Pored nje bile su nominovane i Seli Houkins, Margot Robi, Serše Ronan i Meril Strip.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je Sem Rokvel za film “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” Martina MekDonaga, a za najbolju žensku sporednu ulogu Alison Džejni za ostvarenje “I,Tonya”.

Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju “A Fantastic Woman”, a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju “Ikarus” Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.

Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodeli. Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film “Call Me By Your Name”, dok je Džordan Pil osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za Get Out”. Pil je prvi afroamerički reditelj koji je dobio Oskara u toj kategoriji.

Francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio je drugog Oskara za muziku u filmu “Oblik vode”. Prvog Oskara je dobio za film “Grand hotel Budapest”.

Animirani film “Coco”, osvojio je dva Oskara – za najbolji animirani film i najbolju originalnu pesmu “Remember Me”.

Svečanom dodelom Oskara koja je održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu dominirala je tema seksualnog skandala holivudskog producenta Harvija Vajnstajna.

Previous post

Ovo je Harvi Vajnstajn, čudovište... Skulptura "Casting Couch" će večeras dočekati oskarovce

Next post

Da li znate kako zaista izgleda Internet?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *