Home»Muzika»Zlatne godine: Dom omladine predstavlja najbolje muzičke albume 20. veka

Zlatne godine: Dom omladine predstavlja najbolje muzičke albume 20. veka

3
Shares
Pinterest Google+
Dom omladine/Promo
Dom omladine/Promo

U 2018. godini Dom omladine Beograda započinje mapiranje istorije popularne muzike. Svakog meseca će se razgovarati o dva ključna albuma rok i pop muzike koji su obeležili svoju epohu.

Prva sesija donosi diskusiju o legendarnim izdanjima iz godine 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”.

Predavači ciklusa “Zlatne godine” su Momčilo Rajin, Žikica Simić, Dragan Ambrozić.

“Ciklusom razgovora pod imenom ‘Zlatne godine’ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. Finale će uvek biti u raspravi sa publikom, tokom koje ćete i vi moći da kažete šta mislite!”, navodi se u saopštenju DOB-a.

“Dom omladine Beograda jedno je od centralnih mesta dešavanja i svakodnevnog života uz i kroz popularnu muziku u Beogradu preko 50 godina, organizator prvog gostovanja grupe Kraftwerk kod nas (Tašmajdan 2005), kao i velike In memoriam večeri posvećene Dejvidu Bouviju (2016). Serijom tribina'”Zlatne godine’ pokušaćemo da podignemo na viši nivo promišljanja naš odnos prema albumima koji su oblikovali svetsku, pa i ovdašnju kulturu – njihovo mesto zaista je zlatno, kao i ono koje pripada najboljim romanima, filmovima i strip albumima. Krajnje je vreme da im se prizna ogroman značaj koji imaju, kao i uloga kulturnih temelja.”

U ponedeljak 19. februara, od 18 časova u Glavnom holu Doma omladine Beograda, sa Momom Rajinom i Draganom Ambrozićem moći ćete da ragovarate o dva izdanja koja su obeležila godinu 1977 i 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”.

Reč je o albumima koji spadaju u najslavnije avangardne prodore na hit-liste svih vremena, umetničkim činovima koji su najavili novu epohu. Oba su proslavili futuristički koncept kao legitiman deo jezika pop kulture. Sa jedne strane stoji Dejvid Bouvi, koji je jednom od svojih najboljih ploča “Heroes” obezbedio sebi novu mladost i upisao se u najveće heroje novotalasne generacije i modernog doba uopšte, dajući mu definitivnu antihimnu. Sa druge strane stoje Krafwerk, koji su sa “Man Machine” dosegli neočekivani mainstream uspeh, nagoveštavajući jedno novo doba koje od njih počinje, doba postmodernizma i posthumanizma.

Momčilo Rajin i Dragan Ambrozić su poznati muzički kritičari iz Srbije, sa višegodišnjim karijerama u novinarstvu i uređivanju medija.

HL

Previous post

Stray Dogg započeo "crowdfunding" kampanju za snimanje četvrtog albuma

Next post

Kultur Shock sa "Refugee Song" najavili novi album i poslali poruku "levici"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *