Home»Kult»ŽILAV JE TO DEKICA… Danas je svetski Dan radija

ŽILAV JE TO DEKICA… Danas je svetski Dan radija

4
Shares
Pinterest Google+
Radio/Photo: Pixabay
Radio/Photo: Pixabay

Mnogi se više toga i ne sećaju, ali postojalo je vreme, i to ne baš toliko davno, kada je radio bio najmoćniji medij koji postoji. Verovali ili ne, na globalnom nivou on to i dalje jeste.

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je Unesko 2011. godine utvrdio Svetski dan radija i to 13. februara zato što je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu da dosegnu i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Evo nekoliko malo poznatih činjenica o njegovom razvoju…

Naime, Giljermo Markoni se smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.

Radio/Photo: Pixabay
Radio/Photo: Pixabay

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim dokazano je da je on još 1892. godine napravio stvorio nacrt za prvi radio.

  1. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. I ukoliko niste imali ovu licencu, niste mogli da slušate radio program.

Prva komercijalna radio stanica otvorena je u Holandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak “zlatne ere” radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti. A “Tokijska ruža” je bila ime japanske emiterke koja je slala anti-Američke poruke, putem radija, trupama na Pacifiku.

Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa je njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji.

Konačno, i najbitnije, radio je u svojoj istoriji, dugoj.v više od 120 godina, preživeo nekoliko medijskih cunamija. Pričalo se da će ga ubiti televizija, pa internet, pa pametni telefoni… Ali ne vredi, žilav je to dekica.

HL

Previous post

Zavodljivi soul za Dan zaljubljenih... Koncert Ivane Vukmirović 14. februara u starom Bitefu

Next post

BRAVO I ZA PANČEVO... Kulturni centar u ovom gradu dobija ime po Nebojši Glogovcu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *