Home»Muzika»Art-pop dive Fever Ray i Sevdaliza pokreću Exit Freedom zvukom 21. veka

Art-pop dive Fever Ray i Sevdaliza pokreću Exit Freedom zvukom 21. veka

3
Shares
Pinterest Google+
Dance Arena/ Photo: Exit
Dance Arena/ Photo: Exit

Dugačku art-pop liniju umetnika koji na EXIT dolaze svake godine još od osnivanja, ovog leta nastaviće dve autorke koje na Petrovaradinsku tvrđavu donose izuzetno savremen umetnički izraz.

Prva je Karin Dreijer aka Fever Ray koja dolazi na vrhuncu karijere, sa hedlajnerskim pozicijama najznačajnijh festivala kao što su Primavera ili Melt.

Takođe sa bendom, uz jedinstven i veoma vizuelan nastup, na ovogodišnji EXIT dolazi još jedna izrazito aktuelna avangardna pop zvezda i trenutno vodeća trip-hop umetnica Sevdaliza.

Aktuleni album “ISON” kao i sjajni nastupi i upečatljivi spotovi iransku umetnicu lansirali su na pozornice vodećih svetskih festivala.

Fever Ray/ Photo: Exit
Fever Ray/ Photo: Exit

Svetsku slavu Fever Ray stekla je uz elektronski sastav The Knife čijih pet albuma su snažno uticali na današnju muziku kroz više generacija.

U međuvremenu, Karin je svoj glas pozajmila i za najveći hit grupe Royksopp “What Else Is There”, a sa norveškim duom snimila je još i “This Must Be It” i “Tricky Tricky”.

Prvo samostalno izdanje objavila je kao Fever Ray 2009. godine, a The Guardian i Resident Advisor proglasili su ga drugim najboljim albumom te godine.

Na albumu se nalaze hitovi “When I Grow Up”, “Keep The Streets Emtpy For Me” i najpoznatiji “If I Had A Heart”, koji je poslednjih godina postao prava himna zahvaljujući uvodnoj sekvencu popularne serije “Vikinzi”.

Njeni nastupi obavijeni mistikom bili su veoma malobrojni i poslednja samostalna turneja završena je još 2010. godine pa ne čudi velika fama koja se stvorila posle nedavnog objavljivanja albuma “Plunge”.

Izdanje je u skladu sa ovogodišnjim motom “EXIT Freedom”, jer ga i Karin lično opisuje kao delo “o slobodi i radoznalosti”, sa kojim istražuje društvene norme koje opstaju i u 21. veku i ženama kroje pravila ponašanja.

Kao i prošli, i ovaj album dobio je visoke ocene svih najznačajnijih medija kao što su The Guardian, Pitchfork i Resident Advisor.

Sevdaliza/ Photo: Exit
Sevdaliza/ Photo: Exit

Sevda Alizadeh aka Sevdaliza rođena je u Iranu, a odrasla u Roterdamu. Sama je učila pevanje, pisanje, režiju i komponovanje, a tečno govori čak pet jezika.

Očigledno se njen trud isplatio, jer je danas prepoznata kao budućnost, ne samo alternativne scene, već i zvuka koji najviše odgovara onome što zaista čini ovaj vek.

Njenu muziku karakteriše složenost njenog hrapavog i senzualnog RnB vokala, odsečnih muzičkih fraza i elegičnih melodija koje iznose snažne bas linije.

Ritmične tenzije pretapaju se u haotične vrhunce dok se u melodijama mešaju pank, triphop, elektronika i grime.

Ceo umetnički izraz zaokružuju tekstovi pesama u kojima je jasan uticaj književnosti i filozofije, a kritičari su posle dva odlična maksi-singla, “The Suspended Kid” i “Children of Silk”, album prvenac “ISON” već nazvali vesnikom nove muzičke ere.

Publika Exit festival imaće priliku da u julu na Tvrđavi uživa u numerama kao što su “Human, “That Other Girl” i “Sirens of the Caspian”.

Previous post

Još jedan Dan zaljubljenih uz Josipu Lisac u Sava Centru

Next post

Dočekali smo i to... Nišville otvara prvi jazz muzej u Srbiji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *