Home»Film»Zagrevanje za koncert na Tašu… Pogledajte “Film za djecu i odrasle” Dubioza kolektiva

Zagrevanje za koncert na Tašu… Pogledajte “Film za djecu i odrasle” Dubioza kolektiva

3
Shares
Pinterest Google+
Dubioza kolektiv/ Photo: BF
Dubioza kolektiv/ Photo: BF

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, grupa prijatelja odlučila je da formira bend. Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima.

Istina, uz lokalne balkanske ukuse, muzički uticaji dolazili su iz celog sveta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), ali, tada i tamo, muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje, pa nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima.

Ustvari, ceo region zahvaćen je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

Danas, 15 godina kasnije, Dubioza Kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan “Film za djecu i odrasle”.

– Film je jednim delom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove “Pjesmice za djecu i odrasle”, pa je nekako bilo logično da se film zove “Film za djecu i odrasle”. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod “roditeljsku pažnju”, tako da ga mogu slobodno gledati. I po dva, tri puta ako hoće – izjavili su u svom stilu članovi Dubioze.

– Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova dela, ali je istina malkice drugačija… – rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.

Ovo nije film koji se bavi samim postankom benda, već pre svega priča priču o stvaranju poslednjeg albuma, kako su nastale saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija.

Photo: Promo
Photo: Promo

Film pored dokumentarnih snimaka rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave spojili, kao i kako su putevi počeli da im se prepliću i pre službenog nastanka benda.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htela da snimi video o Deaf Bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album “Pjesmice za djecu i odrasle”.

Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da od toga treba da naprave dokumentarni film, i tako je nastao “Film za djecu i odrasle”.

Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja poslednjeg albuma, filmom se želelo pokazati i kako Dubioza Kolektiv funkcioniše, kao i kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

“Film za djecu i odrasle” počinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara:
– Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima “10 minuta” i “Belvedere” Ahmeda Imamovića, “Sevdah za Karima” Jasmina Durakovića, kao na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

Do susreta s Dubiozom uživo u Beogradu, uživajte u filmu…

Dubioza kolektiv održaće samostalni koncert u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, 30. juna. Ulaznice za koncert prodaju se preko Eventim prodajne mreže po ceni od 1,400 dinara za parter i 1,600 dinara za tribine.

Previous post

Spremite se za potpuno drugačiji Uskrs... "Zec Petar" od 29. marta u domaćim bioskopima

Next post

KVINSI DŽONS, BEZ PARDONA: Bitlsi su najgori muzičari na svetu, a U2 pišu solidne rok pesme

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *