Home»Knjige»Derata predstavlja: “Dva naša stranca”, priču o zaboravljenim ličnostima srpske istorije…

Derata predstavlja: “Dva naša stranca”, priču o zaboravljenim ličnostima srpske istorije…

4
Shares
Pinterest Google+

Mnoge istorijske ličnosti, iako nisu bili savremenici, povezane su gotovo istovetnim životima, strastima, sudbinama i blagonaklonošću prema srpskom narodu.

To je slučaj, iako ih razdvaja period od pet vekova, i sa “dva naša stranca”, kako je Nikola Gilјen nazvao protagoniste svoje knjige – Palmana Brahta i Henrija Mekajvera.

Toliko sličnosti i toliko različitosti same po sebi čine autorova istorijska odmeravanja ovih dveju ličnosti izuzetno primamlјivim za čitaoce.

Photo: Promo
Photo: Promo

Palman Braht je bio Nemac (komandant garde cara Dušana), a general Henri Mekajver američki i britanski državlјanin škotskog porekla koji je kao profesionalni vojnik službovao u 18 zemalјa, a između ostalog i u Srbiji, gde je u vreme Prvog srpsko-turskog rata bio komandant čitave konjice Kneževine Srbije.

Obe biografije u knjizi “Dva naša stranca” predstavlјaju značajan doprinos Nikole Gilјena poznavanju dva izuzetno važna i interesantna vremenska perioda, ali i odavanje dužnog poštovanja zaboravlјenim ličnostima iz naše bogate istorije.

Previous post

Simple Minds imaju novi album "Walk Between Worlds", ali nisu svi baš oduševljeni...

Next post

Papa Was a Rollin’ Stone... Preminuo Denis Edvards, bivši pevač legendarnih The Temptationsa

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *