Home»Kult»ROLLING STONE KAŽE DA JE BILA 28. MEĐU NAJBOJIM PEVAČIMA SVIH VREMENA… Nama je prva!

ROLLING STONE KAŽE DA JE BILA 28. MEĐU NAJBOJIM PEVAČIMA SVIH VREMENA… Nama je prva!

6
Shares
Pinterest Google+
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin

Na današnji dan 1943. rođena je Dženis Lin Džoplin, američka folk-rok kantautorka, ikona hipi-pokreta kasnih šezdesetih u SAD, ali i u čitavom svetu.

Kao tinejdžerka bavila se slikarstvom i pevanjem u horo, a već se tokom srednje škole izdvajala od ostalih. S 19 godina otišla je u San Francisko da ostvari karijeru, ali nije joj uspelo u naredne tri godine pa se vratila u rodni Port Artur u Teksasu.

Vrata muzičkog sveta širom su joj se otvorila kad je dobila poziv grupe Big Brother and the Holding Company da im se pridruži. S njima je nastupila na Monterey Pop festivalu 1967, a dve godine kasnije bila je među najvećim atrakcijama Woodstock festivala.

Proslavile su je pesme ‘Piece of My Heart’, ‘Cry Baby’, ‘Mercedes Benz’ i ‘Me and Bobby McGee’, koja je najveći uspeh ostvarila tek nakon njene prerane smrti od predoziranja heroinom 4. oktobra 1970. godine u Los Anđelesu.

Pesme su joj posvetili The Mamas and the Papas (‘Pearl’), Leonard Koen (‘Chelsea Hotel No.2’) i Džeri Garsija iz Grateful Dead (‘Birdsong’). Izvršila je presudan uticaj na pevačice Grace Slik iz Jefferson Airplanea i Stivi Niks iz Fleetwood Maca, između ostalih. Primljena je u Rock and Roll Kuću Slavnih 1995. godine, a magazin Rolling Stone uvrstio je na 28. mesto najboljih pevača svih vremena.

Previous post

U2 kreću na novu evropsku turneju... Samo u zatvorenim prostorima, sa još moćnijim ozvučenjem...

Next post

Posle 17 godina rešili da budu drugačiji... The Decemberists singlom "Severed" najavili novo izdanje

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *