Home»Pulse»Najave»Plesna predstava “Magbet” 31. januara u Bitef Teatru

Plesna predstava “Magbet” 31. januara u Bitef Teatru

3
Shares
Pinterest Google+

Plesna predstava “Magbet” po motivima Vilijama Šekspira u koreografiji Miloša Isailovića biće održana 31. januara na sceni Bitef teatra.

“Magbet” je nastavak repertoarske politike Bitef dens kompanije, koja ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih dela svetske književnosti. Do sada su realizovane predstave “Otelo” (Šekspir), “Božanstvena komedija” (Danta), “Don Žuan” (Molijer), “Ptice” (Aristofan)…

– “Magbeta” doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi. Ljudi sa velikim ambicijama. Cela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za presto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da ko želi vlast pod svaku cenu nikad nema dobre namere i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje i žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština – izjavio je koreograf Miloš Isailović, koji je u Bitef dens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku, “Dunjaluk” u produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu Dimitrije Parlić.

Magbet/ Photo: Bitef teatar (Slavica Dolašević)
Magbet/ Photo: Bitef teatar (Slavica Dolašević)

I u ovoj plesnoj postavci, baziranoj na klasičnom dramskom konceptu, Magbet će biti samo idejno polazište za razvoj autorovog viđenja savremenog sveta, u kontekstu atmosfere koja vlada u ovom čuvenom Šekspirovom delu – to je mračni svet zavere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti…

– Savremeno koreografsko tumačenje Magbeta nudi pregršt scenskih mogućnosti. Lik Ledi Magbet uvek je izazivao posebnu pažnju, a svakako vrlo je atraktivna i pojava tri veštice, koje će, kao i svi ostali likovi, biti vizuelno uklopljene u vanvremenski okvir, pružajući publici osećaj modernosti, savremenosti i nadasve univerzalnosti Šekspirovih ideja – poručila je Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef dens kompanije i dramaturg predstave.

U “Magbetu” igraju: Miloš Isailović, Dejan Kolarov, Ana Ignjatović-Zagorac, Nataša Gvozdenović, Tamara Pjević, Jelena Bulatović, Miona Petrović i Branko Mitrović.

Kompozitor je Draško Adžić, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Slavna Martinović, reditelj na predstavi Luka Mihovilović, izvršni producenti Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović a foto i dizajn radila je Slavica Dolašević.

Ulaznice za plesnu predstavu “Magbet” možete nabaviti po ceni od 600 dinara na blagajni Bitef teatra.

Previous post

We don't need another heroes... Tina Tarner i Queen među dobitnicima nagrade Gremmy za životno delo

Next post

Počinje nova era Exitove Dance Arene... Stiže najjača techno postava do sada

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *