Home»Muzika»Jazz»SRPSKI DŽEZ U SVETSKOJ ELITI… Vasil Hadžimanov na godišnjoj listi najboljih džezera sveta

SRPSKI DŽEZ U SVETSKOJ ELITI… Vasil Hadžimanov na godišnjoj listi najboljih džezera sveta

3
Shares
Pinterest Google+
Vasil Hadžimanov/ Photo: Promo
Vasil Hadžimanov/ Photo: Promo

Beogradskog  kompozitora i pijanistu Vasila Hadžimanova (44), koji se bavi džez i etno muzikom, poslednjeg dana prošle godine obradovala je vest iz Los Anđelesa, da se našao na 39. godišnjoj listi najboljih muzičara i albuma u 2017. koju je priredio cenjeni džez kritičar i producent Arnaldo de Sotjero iz Los Anđelesa.

– Upali smo na listu u različitim kategorijama – rekao je za Novosti, Vasil Hadžimanov. – Ja sam se našao na trećem mestu u kategoriji najbolji električni klavir i klavijature, Dušan Jevtović je na listi za najboljeg gitaristu, Bojan Ivković za perkusije, Dejvid Bini, koji nam je gostovao na albumu, na listi je najboljih alt saksofonista, dok su se na listi najboljih albuma našli “Alive” od Vasil Hadžimanov benda i “No answer” od Trija Dušana Jevtovića, čiji sam član. Inače, gospodin De Sotjero je jedan od članova žirija za nagradu Gremi i čovek koji je uradio više od 830 snimajućih sešna. Njegova lista je priznata i jaka i čast je što smo uspeli da se nađemo na njoj.

Vasil ne krije koliko mu je ovo priznanje značajno…

– Nikada se dosad nije desilo da neko ko poslednjih 20 i kusur godina stvara i radi u Srbiji uspe da se plasira na američku top-listu. Zaista ne znam za takav slučaj, ne zato što želim da sebi dižem cenu, nego što ne postoji niko ko je isključivo živeo ovde i najviše radio na ovim prostorima a da je uspeo da bude prepoznat od svetske kritike i našao se na listi koja ukuljučuje najbolje džez muzičare iz celog sveta. U Americi i zapadnim zemljama mnogo više vode računa o svojim talentovanim muzičarima i potencijalnim talentima koji mogu da ostave neki trag na svetskoj sceni.

Praktično, ovo je rezultat našeg zajedničkog truda i rada, a naravno da je jedan od razloga to što smo album objavili za izdavačku kuću Mun džun rekords iz Njujorka, zahvaljujući kojoj smo dobili svojih pet minuta da nas neko posluša. Ali, to ne znači ništa ako sviranje i muzika na tom albumu nisu dobri. Na kraju je naša muzika pobedila i uspeli smo da se probijemo na listu najpoznatijih, na kojoj je vrlo malo onih koji na muzičkoj sceni nisu prisutni već nekoliko decenija.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

Hoće li biti novog albuma Aerosmitha... Džo Peri kaže da je to sjajna ideja...

Next post

Izložba "Američki pop art" od 12. januara do 12. marta u Kući legata

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *