Home»Kult»Gitara koja je pomerila granice: Gibson Flying V danas slavi 60. rođendan

Gitara koja je pomerila granice: Gibson Flying V danas slavi 60. rođendan

5
Shares
Pinterest Google+
Gibson Flying V/Photo: Pinterest
Gibson Flying V/Photo: Pinterest

Šestog dana januara 1958. kompanija Gibson lansirala je seriju električnih gitara pod nazivom Flying V.

Ovaj Gibsonov model predstavljalao je značajno odstupanje od normi na polju dizajna i oblika gitara. Do tada su dizajnerima električnih gitara kao inspiracija uglavnom služili oblici postojećih akustičnih, klasičnih gitara i gudačkih instrumenata, te nije postojalo mnogo značajnih varijacija i električne gitare su uglavnom imale nenapadne, fluidne i simetrične linije.

Kompanija Gibson je izbacivanjem Flying V na tržište, inspirisala brojne dizajnere i nove gitarske kompanije da slede primer i dalje eksperimentišu i usavršavaju oblike u još radikalnijem smeru.

Gibson Flying V/Photo: Pixabay
Gibson Flying V/Photo: Pixabay

Najranije modele Flajing Vi gitare usvojili su bluz gitarista Albert King i Loni Mek. Nakon prvog povlačenja iz proizvodnje model je ponovo zaživeo zahvaljujući Dejvu Dejvisu, gitaristi grupe Kinks, koji je gitaru učinio popularnom sredinom šezdesetih godina. U tom periodu, Flying V su svirali i neki od naboljih gitarista svih vremena poput Džimja Hendriksa i Kita Ričardsa.

Razvojem težih pravaca rok muzike poput hard roka i hevi metala, početkom i sredinom sedamdesetih, popularnost Flying V gitara raste. U tom periodu najpoznatiji korisnici su bili braća Rudolf i Majkl Šenker, gitaristi nemačkog benda Skorpions i gitaristi Judas Priest, K.K Dauning i Glen Tipton. Osamdesetih na scenu stupaju američki treš metal bendovi pa se Flying V gitare mogu videti u rukama Kirka Hameta i Džejmsa Hetfild iz Metalike, Dejv Mastejna iz Megadeta i Kerija Kinga iz Sleyera.

Gibson Flying V/Photo: YouTube printscreen
Gibson Flying V/Photo: YouTube printscreen

Neki od aktuelnih gitarista koji koriste Flying V gitare su i Dejv Grol iz benda Fu Fighters, Leni Krevic, Rob Flin iz benda Machine Head kao i Brent Hinds, gitarista benda Mastodon.

HL

 

Previous post

Rokabili se vraća u grad... Okuplja se kultna grupa Stray Cats

Next post

NEUNIŠTIVI I NEPOBEDIVI... Gunsi nisu još ni završili turneju, a već su oborili silne rekorde

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *