Home»Muzika»Dešifrovanje spota, kadar po kadar…  Evo kako Pink secira društvo bojama, drogom i (ne)suptilnim porukama

Dešifrovanje spota, kadar po kadar…  Evo kako Pink secira društvo bojama, drogom i (ne)suptilnim porukama

3
Shares
Pinterest Google+

Pink je verovatno jedna od najpotcenjenijih muzičarki danas, uprkos luđačkom talentu: odlična prevačica i akrobatkinja kroz svoju videografiju komunicira drugačije priče od svojih idealizovanih koleginica kakva se nikad nije ni trudila da postane.

Nedavno je na dodeli nagrada MTV Video Music Awards nagrađena prestižnom nagradom za dostignuće u videografiji Michael Jackson Vanguard Award i svega nekoliko nedelja kasnije objavila najbolji spot dosadašnje karijere.

Naslovna pesma novog albuma “Beautiful Trauma” daje popartističko-narkomanski pogled u disfunkcionalnu vezu poistovećenu sa zavisnošću i emocionalnom traumom. Sve se odvija na vrlo zafrkantski, ali itekako subjektivan način. Ako ste propustili sva pozivanja na blažena i prosvećena stanja, evo kako dešifrovati ovaj video spot.

  1. Kadar prvi

Znači, ovako: Pink se ranom zorom budi u svom ružičastom krevetu, u svom ružičastom svetu kao nekakva Barbika, ali poznavajući ovu curu – neće biti sve tako gnusno slatko. A prvi dokaz za to je rotirajući uvodni krupni plan što će sve filmoljupce podsetiti na nezaboravan kadar Merion Krejn u “Psihu” pošto je Norman Bejts ubije pod tušem. Znate, rotirajući kadar centriran oko oka. Znači neko je ovde… Nenormalan? Sekundu posle vidi se da nije sve prema očekivanju: par iz snova spava odvojeno. Grajera, inače glumi Magic Mike XXX Channing Tatum, onaj čija su ‘oprema’ i trbušnjaci uzburkali maštužena široms veta. U brzini se ne primećuje da mu je dizalica podignuta do nebesa što oduševljava Pink i ulešava joj dan pa kao prava Vilma Kremenko kreće da mu sprema doručak.

P!nk - Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
P!nk – Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
  1. Kadar drugi

A momak kao momak, u svoj svojoj muškosti, dan započinje jutarnjom kaficom začinjenom gutljajem iz pljoske i čita novine dok ga ženica služi i počinje s kućnim poslovima.  Da…

  1. Kadar treći

Nimalo očajnu domaćicu ne tangiraju uloge i stereotipi pa vidimo da hemija koju je noć ranije progutala radi svoje: manjak koordinacije i koncentracije se vidi u kuvanju i peglanju. Kako znamo? Hajmo malo pogledajte kako vorholovkse jarke boje odaju hemiju.

  1. Kadar četvrti

Pošto iz kuhinjskog elementa uzme jednu od stotina bočica tableta, Pink se predozira i metaforički prosipa beli prah po kuhinjskom podu: eskstatično ti jutro bilo, Ružičasta! Ovde kreće partija swinga pod neonskim zelenim svetlima – malo jutarnje ektaze? Džindžer Hart (kombinacija Džindžer Rodžers i Ališe Hart, pravog imena pevačice) i Fred Hart (Fred Aster i Keri Hart (suprug pevačice) sinhronizovani su pokretom u savršenom, popartističkom svetu gde se problemi veze manifestuju u banalnim sitnicama koje se mogu prevazići spajanjem duša. Kroz hemiju. Better living through chemistry, kaže stara poslovica…

P!nk - Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
P!nk – Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
  1. Kadar peti

Par tako pleše do spavaće sobe gde Pink u sledećem momentu pronalazi Tatuma u ormaru – obučenog u žensku odeću. Žena preoduševljena uskače u odelo i na glavu stavlja fedoru kako bi sasvim zamenili uloge kao muškarac i žena. Ozbiljna politička poruka gde se odbacuju tradicionalne uloge žene i muškarca kao i zastareli modni kodovi: rod je proizvoljna kategorija a najbolje ćemo se uveriti u to kad se oslobodimo društvenih nametanja i pravila po kojima moramo da se ponašamo u javnosti, a do toga dolazi upravo kada se čovek opusti…

  1. Kadar šesti

A šta to sve najbolje kompletira nego alkohol, je l da? E, pa par nakon parade u odaji snova odlazi do dnevnog boravka s finim filmskim barom gde se razbijaju u margaritama i lajnama belog.

  1. Kadar sedmi

Lajne koje se ne vide ali razumeju iz gestikulacija i manira par seče skupim, fensi pićencima ali kasnije i antidepresivima. Pink ih miksuje s alkoholom i pod tušem pada u nesvest pod uticajem svih supstanci koje joj očigledno kompenzuju nezadovoljstvo verojatno prouzrokovao manjkom komunikacije i telesnog kontakta jer je muž nekoliko puta sugerisao da toga nema. Setimo se da spavaju u odvojenim krevetima kao uzoran američki par iz predgrađa 1950/60-ih.

P!nk - Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
P!nk – Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
  1. Kadar osmi

E sad, praksa moderne psihoterapije postala je kontroverzna nedavno zahvaljujući istraživanjima i rezultatima koji pokazuju da depresiju, anksioznost i traume najbolje i najefikasnije leče MDMA i psihodelici. Par u sledećoj igrici izraženoj kroz distorzije, kontraste boja i titrajuću sliku večera tripove i svoje karnalne, one životinjske nagone pokazuju kroz simbolične sado-mazo igrice: mešavina koke, mdme i tripova od njih pravi seksualne predatore i u priču gde je zabavnije u troje uvode egzotičnu azijsku dominu.

  1. Kadar deveti

Gotska kineskinja s bičem i u lateksu pridružuje se paru u seksualnim istraživanjima posle večeri uživanja u drogama… Ono, pred jutro kada  počnete da se “skidate“ a telesni nagoni preuzmu kontrolu nad glavom i genitalijama. Sve je obasjano crvenim svjetlima: bojama strasti i pohote što u kombinaciji s plavom i ljubičastom oblikuje vrlo stimulativan kontekst. Par nastavlja žurku dugo u idući dan, kada leže negde u vreme ručka: after je završio, serotonin se istrošio a svaki atom snage iscrpio u seksualno-plesnim egzibicijama dok je čeoni režanj stavljen u hibernaciju.

P!nk - Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen
P!nk – Beautiful Trauma /Photo: YouTube printscreen

Ceo spot je jasno oblikovan kao vizuelna metafora za mužev manjak privrženosti i pokazivanja nežnosti, iako je žena doslovno zavisna od ljubavi: i kokain i ljubav podstiču delovanje dopamina i norepinefrina i time imaju jednak učinak na mozak: osećaj uzbuđenja ali i zavisnosti os dopaminskog delovanja.

Ovo nije prvi put da se u popularnoj muzici suptilno obrađuju uticaji droga pa je tako Britni Spirs 2011. objavila spot koji suptilno promovira korišćenje trave.

Izvor: muzika.hr

Previous post

Vraćaju se The Distillers... 12 godina pauze im je bilo dovoljno

Next post

ODE OVAJ SVET U... Hip-hop prvi put zvanično postao slušaniji od roka u SAD

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *