Home»Muzika»BREGOVIĆ O DŽONIJU ŠTULIĆU: Znam da dolazi na moje koncerte, ali neće da se javi…

BREGOVIĆ O DŽONIJU ŠTULIĆU: Znam da dolazi na moje koncerte, ali neće da se javi…

3
Shares
Pinterest Google+
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Legendarni muzičar Džoni Štulić se retko oglašava. Tek po neki njegov intervju se pojavio u prethodne dve decenije. U jednom takvom, u proleće ove godine, za Novosti, Štulić je pričajući kako on nije roker nego bitnik, govorio o Goranu Bregoviću.

– Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove ‘vikipedije’ koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo. Jedini sam kod nas imao program od svojih pesama, dok su pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile tuđe pjesme, kao ‘Yesterday’ na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama – rekao je tada Štulić.

To, doduše, nije bilo jedino pominjanje Bregovića i Dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, “pre Bregovića i svih ostalih”.

– Pevao sam ‘Dajanu’ od Pola Enke, ali sa domaćom tekstom ‘O Dajana, volim te, skini gaće molim te, da ti vidim…’. Nisam znao šta to znači, ali sam pevao sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo – ispričao je Štulić.

Bregović je u intervjuu za današnje izdanje Blica govorio o svom kolegi i oponentu.

– To je neobjašnjivo i mislim da je šteta. Šteta, on je bio nešto dobro ovde. Imali smo osećaj da je Jugoslavija veća zato što je on tu, jer je neke stvari postavio kao kriterijume – kaže Bregović dodajući da ga nije video otkako je otišao u Holandiju.

Goran Bregovićć/Photo: facebook
Goran Bregovićć/Photo: facebook

– Ali kad god imam koncert u Amsterdamu, imam osećaj da on dođe, ali da se ne javi. Ne znam zašto. A on je jedan od retkih ljudi iz ovog sveta za koje mi je drago što sam ih sreo. Takvi su na estradi retki i žao mi je da ga danas nema – rekao je Brega.

HL/Izvor: Blic

Previous post

ORIGINAL VS COVER: “IMPOSSIBLE” – ŠONTEL ILI DŽEJMS ARTUR?

Next post

Layla, you've got me on my knees... Ko je fatalna leptica kojoj su Bitlsi i Klepton pisali pesme?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *