Home»Knjige»DOSTUPNO SVIMA I ZA SVA VREMENA… Arhiva Gabrijela Garsije Markesa sada je na internetu

DOSTUPNO SVIMA I ZA SVA VREMENA… Arhiva Gabrijela Garsije Markesa sada je na internetu

3
Shares
Pinterest Google+

Arhiva Gabrijela Garsije Markesa prodata je pre dve godine Univerzitetu u Teksasu, čija uprava je donela odluku da se digitalizuje ostavština jednog od najvećih južnoameričkih pisaca, piše New York Times.

Do sada je digitalizovana otprilike polovina materijala, tako da je 27 hiljada skeniranih stranica teksta sada dostupno svakom s internet vezom.

Reč je o sirovom materijalu i beleškama nastalim kroz rad na svim važnim Markesovim delima, uključujući i “Sto godina samoće”, koja ga je učinila planetarno popularnim.

Gabrijel Garsija Markes/Photo: facebookGabriela Garcíje Márqueza
Gabrijel Garsija Markes/Photo: facebookGabriela Garcíje Márqueza

Arhiva takođe sadrži i do sada neobjavljene fotografije, prepiske i scenarije… Ipak će eio materijala u arhivu, koji je Ransom Center Univerziteta u Teksasu platio 2,2 miliona dolara, još ostati dostupan samo u fizičkom obliku.

Digitalnia arhiva ne uključuje nijedan od 10 nacrta Markesovog poslednjeg i nikada dovršenog romana “Vidjećemo se u avgustu”, ali sadrži,  pored ostalog, i 32 stranice nacrta drugog dela piščevih memoara, koji bi se bavili periodom života u kojem se preselio iz Evrope u Meksiko Siti, gde je živeo do smrti.

Izvor: nytimes.com

Previous post

Youth to Youth...  Šumadijski filmski festival od 14. do 17. decembra u Kragujevcu

Next post

Bjork ima novi magični video spot... Ovo je - "Utopia"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *