Home»Kultura»Ivo Pogorelić se vraća kući… Slavni svetski pijanista 16. decembra na Kolarcu

Ivo Pogorelić se vraća kući… Slavni svetski pijanista 16. decembra na Kolarcu

3
Shares
Pinterest Google+

Pijanista Ivo Pogorelić 16. decembra sviraće u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Čovek za kog su u Jugoslaviji znali i oni koji nikada nisu slušali klasičnu muziku, Hrvat rođen u Beogradu, vrstan umetnik, danas gazi 59. godinu.

Pogorelić u Beogradu nije nastupao već 28 godina iako mu je to rodni grad. Nedavno je u Stenvej fabrici u Hamburgu, u prisustvu predstavnika Kolarca, izabrao klavir na kom će svirati beogradskoj publici.

Zanimljivo je da je i pre tri decenije birao klavir za ovu instituciju.

Pogorelić je rođen 20. oktobra 1958. u Beogradu (Idoli trvde da je nad Beogradom duvao jugo). Muziku je počeo da uči sa sedam godina, a srednju školu završio je u Moskvi. Upisao je studije klavira na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski” 1975. godine i započeo intenzivnu saradnju s gruzijskom pijanistkinjom i profesorkom Alisom Kezeradze, s kojom potom stupa u brak i ostaje profesionalno vezan sve do njene smrti 1996. godine. Nastupao je s vodećim svetskim simfonijskim orkestrima: Berlinskom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Bečkom filharmonijom, Filadelfijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom iz Los Anđelesa, Londonskim simfonijskim orkestrom.

Hvalospeve kritičara oduvek je pratilo i izuzetno oduševljenje muzičkih entuzijasta širom sveta, pa su Pogorelićevi nosači zvuka beležili najbolju prodaju klasične muzike uopšte. Među najvećim klasičnim muzičarima današnjice, Ivo Pogorelić je prvi umetnik kojeg je UNESKO proglasio ambasadorom dobre volje (1988).

Sudeći po novijim fotografijama, Pogorelić ne stari, a oni koji su ga slušali u inostranstvu kažu da je njegovo umeće virtuoza je i dalje vrhunsko.  Uverite se 16. decembra na Kolarcu.

Previous post

Želite li da učite od inženjera zvuka benda The Prodigy... Imate priliku, i to u Beogradu

Next post

10 godina od poslednjeg pravog koncerta Led Zeppelina... Evo kako je bilo u londonskoj O2 areni

1 Comment

  1. Jelica
    10/12/2017 at 4:37 pm — Reply

    Svirace i 18.12. Prvi koncert je sa Simfonijskim orkestrom RTS a drugi je solisticki koncert

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *