Home»Kult»DOSAD NEOTKRIVENI DETALJI LENONOVOG UBISTVA… Posle 37 godina progovorili policajci i lekari koji su bili na licu mesta

DOSAD NEOTKRIVENI DETALJI LENONOVOG UBISTVA… Posle 37 godina progovorili policajci i lekari koji su bili na licu mesta

6
Shares
Pinterest Google+
Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com
Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com

Džon Lenon ubijen je 8. decembra 1980. Na mesto zločina pre 37 godina prvi su došli njujorški policajci Piter Kulen i njegov partner Stiv Spiro. Tog hladnog ponedjeljka izašli su na poziv centrale u kojoj je prijavljena pucnjava na Menhetnu ispred zgrade Dakota. Gotovo 40 godina nakon događaja koji ih je sve potresao, policajci i hirurg, koji su slavnom muzičaru pokušali da spasu život, ispričali su za InsideEdition.com kako su se događaji odvijali u toj ludoj noći.

– Bila je tipična decembarska noć, hladna i bistra. Bila je uobičajeno spora – prisetio se policajac Herb Frauenberger.

Za Lenona (40) i Joko Ono (tada 47) dan je bio užurban, ujutro ih je u stanu fotografisala Eni Lebovic, a popodne su imali sastanak u izdavačkoj kući Record Plant. Na izlasku iz zgrade zaustavio ih je muškarac koji je zatražio od muzičara da mu se potpiše na album “Double Fantasy.

Nakon nekoliko sati, posle 22 sata, par se vraćao kući. Kako su se približavali zgradi, prilazio im je isti onaj obožavalac s kojim se popodne pozdravio. Ovaj put ispalio je četiri metka u Lenonove grudi.

Policija je pozvana za samo nekoliko sekundi, a Mark Dejvid Čapman (tada 25) ostao je na mestu zločina.

Kulen i partner Spiro prvi su došli ispred zgrade, bilo je 22:30. Kulen je rekao kako je vratar zgrade Hoze prstom upirao na Čapmana, obučenog u kaput, predstavio mu se kao čovek koji je pucao.

– Lenon je već bio u predvorju zgrade, ljudi su stajali oko njega. Svi su bili sleđeni – rekao je Kulen.

Pronašli su žrtvu kako krvari iz usta i grudi, neverovatno, ali srce mu je još kucalo. U međuvremenu je Čapman stajao s rukama iznad glave držeći primerak “Lovca u žitu”. Spiro ga je pritisnuo uz zid, pročitao mu njegova prava i stavio mu lisice. Čapman se nije opirao.

Kulen se brinuo za Lenona.

– Ostatak noći je bio luda kuća – rekao je policajac. Ubrzo je stigla još jedna patrola njujorških policajaca, stigli su Herb Frauenberger i Toni Palma.

– Stigli smo za manje od minut, nakon što smo čuli da se nešto dogodilo ispred te zgrade na Menhetnu. Imali smo oružje u rukama – kazao je Frauenberger.

Džon lenon i Joko Ono/Photo: facebook@johnlennon
Džon lenon i Joko Ono/Photo: facebook@johnlennon

Četiri policajca nisu odmah saznali ko je žrtva. Palma se seća ženskog vrištanja.

– Okrenuo sam mu glavu i pomislio – znam ovog tipa. Videli smo ga ranije, bio je javna ličnost u Njujorku. Kako sam mu video glavu, vratar je rekao da je to Džon Lenon. Kao da je tona cigli pala na mene – opisao je Palma.

Počeli su da rade vrlo brzo.

– Tretirali smo ga kao da je reč o ranjenom policajcu – kazao je Palma. Dispečer na radiju je rekao kako hitna pomoć stiže za 10 minuta, ali znali su da je to previše vremena. Još je jedna patrola stigla na mesto, bili su to policajci Bil Gembl i Džim Moran. Frauenberger i Palma smestili su Lenona u to vozilo i pojurili prema Bolnici Ruzvelt, udaljenoj 13 blokova.

– Gembl i Moran su radio vezom javili da imamo ranjenog u pucnjavi, a ja sam im rekao da ne kažu kako se radi o Lenonu, jer ne želimo zoološki vrt u bolnici – rekao je Frauenberger.

Prema izveštaju dvojice policajaca koji su ga vozili, Gembl i Moran pokušali su da razgovaraju sa Lenonom dok je bio na zadnjem sedištu njihovog patrolnog automobila. Muzičar je bio svestan i klimao je glavom na njihova pitanja.

Bolničko osoblje ih je čekalo. Na dužnosti u hitnoj bolnice Ruzvelt bio je dr Dejvid Holran, tada 29-godišnji hirurg opšte prakse.

– U to vreme smo imali pejdžere. Poslali su mi poruku da imaju ranjenika upucanog u grudi. Nisu rekli da se radi o Lenonu – rekao je doktor za InsideEdition.com.

Dr. Dejvid Hallran/Photo: printscreen InsideEdition.com
Dr. Dejvid Hallran/Photo: printscreen InsideEdition.com

Ali ipak, mladi hirurg je sumnjao da se radi o vanrednoj situaciji. – Dolazili su policijskim automobilom, to je bilo drugačije – seća se.

Istovremeno, policajci Kulen i Spiro stavili su Čapmana u svoj auto i odvezli ga od Dakota zgrade u 20. policijsku stanicu. Dok su ga dovodili u stanicu, Kulen se okrenuo prema Čapmanu.

– Jesi li je*** poludeo? Upravo si odbacio ceo svoj život! – zaurlao je policajac. Čapman mu je tada odgovorio nešto, što ovaj policajac nikad neće zaboraviti.

Rekao je da postoji malena osoba u njemu, i velika osoba, a te noći mala osoba je pobedila.

Istovremeno su Frauenberger i Palma, treći par policajaca, dovezli Joko Ono u bolnicu.

– Bila je u šoku. Nije bila histerična, bila je istraumirana. Iznova i iznova je pitala hoće li on biti u redu, pokušali smo da je uverimo da hoće. Ali znali smo da je stanje ozbiljno – kazao je Frauenberger.

U operacionoj sali, tim hirurga, doktora i sestara, skinuli su s Lenona njegovu kožnu jaknu s krznenom postavom, crvenu majicu i farmerke.

– Svi smo bili nagurani, neko je sekao odjeću, neko merio puls, neko je otvorio grudi – prisetio se dr Holran. U tom trenu Lenon je izgubio toliko krvi da mu više nisu osetili puls. Kako bi pokušao da ga vrati dr Holran je masirao i stiskao muzičarovo srce. Na početku nije ni znao čije srce mu je u rukama.

Piter Kulen/Photo: printscreen InsideEdition.com
Piter Kulen/Photo: printscreen InsideEdition.com

– Neko je rekao kako izgleda kao Džon Lenon. Neko mu je pogledao po džepovima i našao njegovu kreditnu karticu. Imao je i fotografije u džepu od kaputa – tako je bolničko osoblje saznalo da spasavaju život velikom muzičaru.

U čekaonici bolnice, Joko Ono je zamolila policajca Palmu da joj pozajmi 50 centi, kako bi mogla da nazove nekoga. Telefonirala je njihovom prijatelju, muzičkom izdavaču Dejvidu Gefenu, koji je dojurio u bolnicu.

– Kada je završila s telefoniranjem, odveo sam je u zadnju sobu u bolnici. Bio sam s njom pola sata dok su doktori njemu spašavali život – rekao je Palma. Policajac se seća kako je pokušao da je smiri, dok je njoj lagano dolazilo do svesti šta se sve događalo.

Sestre i doktori su ubrzo shvatili kako moraju da se suoče s najgorim ishodom.

– Činilo se kako ništa ne dobijamo. Nismo dobili puls, nismo dobili krvni pritisak, nismo dobili reakciju zenice. Bilo je sigurno da smo ga izgubili – priseća se dr Holran. Kada je to saopštio Joko, ona se slomila.

Istovremeno je u bolnici bio jedan novinar, koji se nedugo pre toga povredio u saobraćajnoj nesreći dok je vozio motor. Novinar je uspeo da poveže šta se događa oko njega i nazvao je ABC News. Medijska kuća je ovu vest objavila tako što je voditelj fudbalske emisije Monday Night Footboll bio prvi koji je objavio smrt Džona Lenona američkoj javnosti.

Kasnije je direktor hitne službe Stiven Lin na novinarskoj konferenciji službeno objavio istu vest.

– Hteo sam da se sakrijem pod kamen. Nisam se dobro osećao. Samo sam hteo da odem kući – rekao je doktor.

Mark Čepman/Photo: US Police
Mark Čepman/Photo: US Police

Holran je takođe rekao da su on i njegov tim učinili sve kako bi spasili Lenona.

– To bismo učinili za svakoga. Dovezli su nam smrtno ranjenog pacijenta i mi smo se bacili na posao. Voleo bih da smo imali bolji ishod.

Frauenberger i Palma odvezli su Joko Ono i Gefena nazad u zgradu Dakota, a dvoje ožalošćenih bilo je neprijatno tiho. Do tada su se ispred zgrade okupili brojni ožalošćeni obožavaoci i novinari. Dvojica policajaca su pozvala pojačanje kako bi kontrolisali masu ljudi. Nakon što su ih smestili u zgradu, Frauenberger i Palma su se vratili u 20. stanicu kako bi rešili papirologiju, tamo su se sastali s drugom dvojicom kolega Kulenom i Spirom.

U stanici se otkrilo kako je Lenonov ubica doputovao s Havaja da bi ga ubio, voleo je Bitlse, a za ubistvo ga je inspirisala knjiga “Lovac u žitu”.

Palma je rekao kako je Čapman odveden u psihijatrijski deo policijske stanice, nakon što su mu nazvali suprugu. Ubica je bio nervozan.

– Pitao sam ga da li zna šta je upravo učinio? Odgovorio mi je: “Ja sam Džon Lenon. Ubio sam se” – prisetio se policajac.

Dvojica policajaca koji su prvi stigli na mesto zločina bili su besni na Čapmana, jer je svaki od njih imao vrlo intimna i draga sećanja na Bitlse, a Lenonova muzika jako je uticala na njihove živote.

– Kulen je hteo da ga izbaci kroz prozor – priseća se Palma koji je priznao kako su se on i njegova prva žena “zaljubili u sve pesme Bitlsa”.

Godinama pre Lenonovog ubistva dvojica mladih policajaca Kulen i Frauenberger zajedno su radili na obezbeđenju Bitlsa, kada su 1964. odseli u hotelu Vorvik na Menhetnu.

Frauenberger je rekao kako je ironično da je počeo policijsku karijeru čuvajući Bitlse, a decenijama kasnije “bio sam sa smrti Bitlsa”.

Čapman je osuđen za ubistvo drugog stepena, izjasnio se krivim za zločin. Osuđen je na kaznu od 20 godina do doživotne u avgustu 1981. Od tada do 2012. izdržavao je kaznu u državnom zatvoru Atika države Njujork, nakon čega je premešten u Vende popravnu ustanovu u Bafalu. Od 2000. stekao je uslove za uslovno puštanje iz zatvora, što i zahteva svake dve godine, ali mu je zahtev odbijen svaki put. Poslednji put 2016.

– Bila bih zaista zabrinuta za sigurnost sinova Džulijana i Šona kao i moju – rekla je Joko Ono pre 17 godina povodom prvog Čapmanovog zahteva za pomilovanje. Sledeće može da zatraži 2018.

Mark Čepman/Photo: YouTube printscreen
Mark Čepman/Photo: YouTube printscreen

– Dok god je ona živa, mislim da nikad neće izaći. Mislim da će ga neko ubiti ako izađe iz zatvora – rekao je Kulen.

S njim se slaže i kolega Frauenberger.

– Kladim se životom da nikad neće izaći. Lenon još uvek ima porodicu. Morate da brinete i za njih. Želite li da rizikujete živote Joko i dece?

Joko Ono sve do danas zagovara kontrolu nošenja oružja u Americi. Nakon masakra na koncertu u Las Vegasu, u oktobru 2017, kada je snajperista ubio gotovo 60 ljudi na muzičkom festivalu, Joko Ono je reagovala na svom Instagram profilu. Uz fotografiju Lenonovih krvavih naočara iznad Njujorka napisala je:

 

Previous post

Američki Algiers premijerno u Srbiji 1. februara u Domu omladine Beograda

Next post

Loša vest za fanove "Igre prestola", poslednja sezona debelo kasni

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *