Home»Muzika»Jazz»100 godina od rođenja Dizija Gilespija… Fabricio Boso i Schime trio + one u Domu omladine

100 godina od rođenja Dizija Gilespija… Fabricio Boso i Schime trio + one u Domu omladine

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Posle velikog uspeha 33. Beogradskog džez festivala, Dom omladine Beograda za kraj godine domaćoj publici predstavlja još jedan izuzetan međunarodni džez koncert.

Povodom 100 godina od rođenja Dizija Gilespija, jednog od najveličanstvenijih muzičara u kompletnoj džez istoriji, okupiće seistaknuta imena italijanske i srpske džez scene: Fabricio Boso i Schime Trio + 1 izvešće Diziju u čast specijalan program, na ekskluzivnom koncertu 21. decembra u Velikoj sali Doma omladine.

Dizi Gilespi/ Photo: Facebook @DizzyGillespieJazz
Dizi Gilespi/ Photo: Facebook @DizzyGillespieJazz

Legenda Džeza, Dizi Gilespi, rođen je 21. oktobra 1917. godine i spada u stvaraoce i glavne predstavnike bi-bapa, pa se uz Luja Armstronga smatra najznačajnijim predstavnikom umetnosti sviranja trube.

Od 1945. godine vodio je sopstvene ansamble, a zauvek je upamćen po svom jedinstvenom stilu i “napumpanim” obrazima dok svira.

Fabricio Boso/ Photo: Facebook @fabriziobossomusic
Fabricio Boso/ Photo: Facebook @fabriziobossomusic

Fabricio Boso dobro je poznat na međunarodnoj džez sceni, ali i domaćoj publici, koja ga je upoznala kao dragog gosta Beogradskog džez festivala u sjajnim sastavima Nikole Kontea, Stefana Di Batiste i Čarlija Hejdena.

Rođen je 1973. godine u Torinu, počeo da svira trubu već sa 5 godina, a sa 15 je završio konzervatorijum “Đuzepe Verdi” u Torinu. Dobitnik je nagrade “Top Jazz” (časopis “Musica Jazz”) za najvećeg novog italijanskog talenta, 1999. godine.

Višestruko je nagrađivan, sa mnoštvom autorskih albuma za najuglednije izdavače (Schema, Parco Della Musica, Verve / Universal), redovan učesnik svih najprestižnijih evropskih festivala.

Sarađivao je sa mnogim uglednim kolegama, među kojima su, pored gore navedenih, i Paolo Fresu, Aldo Romano, Flavio Boltro, Mario Biondi…

Schime Trio/ Photo: Promo
Schime Trio/ Photo: Promo

Na koncertu u Domu omladine nastupiće i jedan od naših talentovanih autorskih džez bendova, Schime Trio + 1.

Bend je osnovan 2015. godine u Beogradu, a  Čine ga Luka Ignjatović (saksofon), Predrag Milutinović (bubnjevi) i Boris Šainović (kontrabas).

Posle objavljivanja debi albuma “Do You Really Wanna Play?” (Metropolis, 2016), bend je dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalu, pa se proširio dolaskom klaviriste Save Miletića.

Tada bend prvi put usvaja aktuelno ime Schime Trio + 1.

Nastup na Beogradskom džez festivalu privukao je veliku pažnju domaćih i stranih medija koji su objavili sjajne kritike, među kojima su posebno značajne one objavljene u dva najpoznatija džez časopisa na svetu: Downbeat Magazine i All About Jazz.

Ulaznice za koncert u Domu omladine mođete kupiti u pretprodaji preko Eventim mreže, po ceni od 500 dinara.

 

Previous post

Premijera predstave "Upoznaj roditelje" 8. decembra na sceni KC Čukarica

Next post

Svi na BARF... Finalno veče Beogradskog autorskog rok festivala 16. decembra u DOB-u

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *