Home»Film»Zaljubi se zatvorenih očiju… Deveti Merlinka festival od 7. do 13. decembra u Domu omladine

Zaljubi se zatvorenih očiju… Deveti Merlinka festival od 7. do 13. decembra u Domu omladine

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook @merlinkafest
Photo: Facebook @merlinkafest

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival, u organizaciji GLIC-a (Gej lezbejski info centar) i DOB-a.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano više od 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, kao i nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičića…

Lavina/ Photo: imdb.com
Lavina/ Photo: imdb.com

Festival će otvoriti hrvatski film “Lavina” Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival.

Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina.

120 otkucaja u minuti/ Photo: merlinka.com
120 otkucaja u minuti/ Photo: merlinka.com

Francuski film “120 otkucaja u minuti” Robina Kampila, koji je nominovan za najbolji evropski film i dobitnik Gran prija Kanskog festivala zatvoriće ovogodišnji Merlinka festival.

Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Samom režiseru je ovo važna i bliska tema, jer je nakon završene filmske škole napustio rad na filmu, kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a.

Iako je bio favorit koji je u Kanu rasplakao čuvenog Pedra Almodovara film nije osvojio Zlatnu palmu, već Gran pri, FIPRESCI, nagradu Fransoa Šalo i Kvir palmu.

Photo: merlinka.com
Photo: merlinka.com

Iz Finske stiže njihov kandidat za nagradu Oskar, film “Tom od Finske” o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu.

Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu.

Svoje utočište pronalazi u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona, što će ga proslaviti. Njegovi radovi našli su se na poštanskim markicama 2014. godine u Finskoj.

Photo: merlinka.com
Photo: merlinka.com

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkog filma koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film.

Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala Identities – Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala Roze Film Dagen – Verner Borkes.

Kraljica Amsterdama/ Photo: merlinka.com
Kraljica Amsterdama/ Photo: merlinka.com

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije “Kraljica Amsterdama” o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Među gostima festivala je i kanadski andergraund režiser Brus LaBrus, koji će u Beogradu predstaviti svoj film “Mizandristkinje” o lezbejskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat.

Pored ovog filma, LaBrus će predstaviti i dokumentarac  “Kvirkor: Kako pankovati revoluciju” o LGBT pankerima u kome je pored Džona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Mizandristkinje/ Photo: merlinka.com
Mizandristkinje/ Photo: merlinka.com

Pojedinačne ulaznice su u prodaji isključivo na Blagajni Eventim u Domu omladine Beograda:
Projekcije u 17:00 – 200 dinara
Projekcije u 19:00 – 250 dinara
Projekcije u 21:00 – 300 dinara

Komplet ulaznica za sve dane Festivala, po ceni od 1.200 dinara dostupan je na Blagajni Eventim u Domu omladine Beograda i preko cele Eventim mreže.

Kompletan program Merlinka festivala možete pogledati na svaničnom sajtu festivala.

Previous post

GALSKI ELVIS IZGUBIO BITKU: Preminuo francuski pevač Džoni Halidej

Next post

"Iz života insekata" premijerno danas u Beogradskom dramskom pozorištu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *