Home»Kultura»ZAŠTO, ZABOGA I POBOGU?! Kulturni centar Rex ostao bez prostora na Dorćolu

ZAŠTO, ZABOGA I POBOGU?! Kulturni centar Rex ostao bez prostora na Dorćolu

3
Shares
Pinterest Google+

Posle skoro četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 na Dorćolu, Kulturni centar Rex i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom Rex funkcioniše, početkom sledeće godine sele se iz zgrade koja im je bila dom od kada je Radio B92 osnovao ovaj kulturni centar 1994. godine, saopštio je danas Rex.

Tokom svog postojanja, kako se navodi, Rex je osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa.

Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije.

KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex
KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex

Od osnivanja uključen u aktuelna socijalna i politička kretanja, Rex je pružao mogućnost umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima tamo gde zvanične institucije nisu mogle ili želele da ih pruže i aktivno sarađivao sa kolegama iz zemlje i sveta.

Od 1994. godine u realizaciju Rexovih programa uključilo se hiljade pojedinaca svih profesionalnih orijentacija, a kroz prostor je do danas prošlo više od pola miliona ljudi.

Iz zgrade u Jevrejskoj 16 Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta, tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa preko 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3.5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta.

KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex
KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex

Izgradio je sedam sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio je mobilni mamograf uz pomoć kojeg je preko 30.000 žena pregledano, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi.

Organizovano je 13 izdanja filmskog festivala “Slobodna Zona” za preko 200.000 poklonika angažovanog filma i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uvek uči više od pola miliona đaka u Srbiji.

Rex će se od saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom “Javno pakovanje” u poslednjoj nedelji decembra, koja će cela biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u ovom prostoru i razgovoru o značenju i značaju ovog prostora za generacije aktivista, umetnika, kulturnih radnika i građana.

Svoj posvećeni rad na razvoju tolerantnog i odgovornog društva i poboljšanju društvenih i kulturnih okolnosti ugroženih društvenih grupa Fond B92 i KC Rex nastaviće i dalje, sa neke druge lokacije.

KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex
KC Rex/Photo: facebook@kulturnicentarrex

Zgrada u kojoj KC Rex postoji više od 20 godina, a u kojoj je od svog osnivanja pre skoro 15 godina radi i Fond B92, sagrađena je početkom tridesetih godina 20. veka po projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim.

Radio B92 je od opštine Stari grad iznajmio taj prostor, renovirao ga u potpunosti i pretvorio u alternativni Kulturni centar Rex.

Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata.

Fond B92 i Rex nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je pre nekoliko dana ugovor od strane zakupodavca otkazan, navedeno je u saopštenju Rexa.

KC Rex/Photo: google maps
KC Rex/Photo: google maps
Previous post

BG+NS ENERGIJA... Besne Gliste i Josip A Lisac 9. decembra u Elektropioniru

Next post

GALSKI ELVIS IZGUBIO BITKU: Preminuo francuski pevač Džoni Halidej

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *