Home»Muzika»JEDINA STVAR KOJU IM NIKADA NEĆEMO OPROSTITI… Na današnji dan saopšteno je da Led Zeppelin više ne postoji

JEDINA STVAR KOJU IM NIKADA NEĆEMO OPROSTITI… Na današnji dan saopšteno je da Led Zeppelin više ne postoji

4
Shares
Pinterest Google+
Led Zeppelin/ Photo: youtube.com printscreen
Led Zeppelin/ Photo: youtube.com printscreen

Led Zeppelin, bila je (i ostala) jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa u istoriji popularne muzike. Legendarnu četvorku činili su: Džimi Pejdž (solo gitara), Robert Plant (vokal), Džon Bonam (bubnjevi) i Džon Pol Džons (bas gitara i klavijature).

Bend je osnovan 1968. godine, a zahvaljujući inovativnom pristupu rok muzici stekao je brojne poklonike, obožavaoce i poštovaoce.

Led Zeppelin mnogi smatraju pionirima hard roka i hevi metala ali su se u njihovom zvuku uočavali i uticaji bluza, rokabilija, regea, soula, fanka, džeza, keltske muzike, indijske muzike, folka, popa, latino muzike i kantrija.

Grupa je rasformirana 1980. godine posle smrti bubnjara Džona Bonama (septembar 1980).

Tragični kraj

Džon Bonam/ Photo: youtube.com printscreen
Džon Bonam/ Photo: youtube.com printscreen

Asistent Led Zeppelina, Reks King, 24. septembra 1980. godine, vozio je Džona Bonama u studio na dogovor o predstojećoj američkoj turneji, novoj posle trogodišnje pauze.

Tokom puta Bonam je zamolio da stanu za doručak, pa je popio četiri duple votke uz sendvič. Pošto je uzeo zalogaj, rekao je svom pomoćniku: “Doručak”. Nastavio da pije sve do dolaska u studio, a za to se saznalo tek te večeri kada se bend odmarao u Pejdžovoj kući.

Posle ponoći, Bonam je zaspao i odneli su ga u krevet. Pričalo se da je popio četrdeset čaša alkohola te večeri. Bendži Lefevr, koji je zamenio menadžera Ričarda Kola, i Džon Pol Džons našli su ga mrtvog sledećeg jutra. Bonam je imao 32 godine.

Uzrok smrti je gušenje u sopstvenoj povraćki. Autopsijom nije otkriveno prisustvo droga u njegovom telu. Alkoholizam koji je mučio Bonama još od prvih dana u grupi na kraju je doveo i do njegove smrti. Džon Bonam je kremiran 10. oktobra 1980.

Uprkos glasinama da će Bonama zameniti Kozi Pauel, Karmin Apis, Berimor Barlou, Sajmon Kirk ili Bev Bevan, preostali članovi su raspustili  Zeppeline.

U izjavi koju su dali 4. decembra 1980. zauvek su potvrdili da grupa neće nastaviti bez nezamenljivog bubnjara.

Bonamov sin Džejson zauzimao je njegovo mesto na povremenim kasnijim okupljanjima benda.

Led Zeppelin je ostavio dubok trag u istoriji roka, prvenstveno svojim umetničkm dostignućima, nesumnjivim uticajem na druge izvođače i neverovatnim komercijalnim uspehom – do danas je prodato više od 300 miliona albuma širom sveta.

 

 

Previous post

"Sevengreen" na putu za jug... Hornsman Coyote 8. decembra u niškom klubu Feedback

Next post

Da li znate ko su žene iz najlepših ex-Yu balada...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *