Home»Muzika»Šta je to Džon Lenon kriv poljskim političarima, pa hoće da mu oduzmu ulicu u Varšavi?!

Šta je to Džon Lenon kriv poljskim političarima, pa hoće da mu oduzmu ulicu u Varšavi?!

7
Shares
Pinterest Google+
Ulica Džona Lenona, Varšava/Photo: Wikimedia Commons
Ulica Džona Lenona, Varšava/Photo: Wikimedia Commons

U Poljskoj, zemlji u kojoj šezdeset hiljada radikalnih desničara maršira Varšavom i priziva “Belu Evropu”, nacionalistička paranoja poprimila je sumanute razmere. Naime, gradski odbornik vladajuće konzervativne stranke PiS sada je predložio da se u Varšavi promeni ime ulici Džona Lenona! Argument za preimenovanje zvuči kao dobar vic ili bi zvučao kao dobar vic da nije potpuno sulud i zastrašujući – dotični odbornik, naime, tvrdi da je Lenonova legendarna pesma “Imagine” zapravo – komunistički manifest.

Razlog je to što je Poljska nedavno uvela Dekomunizacijski zakon prema kojem sva imena koja imaju bilo kakve veze s komunizmom moraju biti promenjena, a onda neki očigledno nemaju pametnija posla nego da traže duh “crvene opasnosti” u stihovima Džona lenona.

“Imagine” je prva pesma na istoimenom Lenonovom albumu, njegovom drugom samostalnom ostvarenju objavljenom 1971, genijalnoj ploči koja je iznova potvrdila i zapečatila snažnu Lenonovu autorsku poziciju i koja je, osim naslovne pesme, donela još niz pesama koji će postati klasici, od nežne klavirske balade “Jelaous Guy” do antiratnog manifesta “I don’t Want to Be a Soldier”.

U “Imagine” Lenon, pomalo naivno, priziva svet mira, svet bez granica, bez podela koje prouzrokuju religije i nacionalnosti, svet u kojem ne postoje materijalna dobra i svi ljudi su braća. Stvarno je neverovatno da bi nekome mogla da zasmeta ova ultimativna hipijevska himna, ali svet u kojem živimo već nas je navikao na to da između “nevjerovatno” i “sasvim moguće” linija razgraničenja više gotovo i ne postoji.

Postoji dvadesetak ulica nazvanih po Džonu Lenonu u različitim gradovima na svetu, svoju imaju Rim i Bolonja, španski Hetafe, holandski Delft i ukrajinski Lavov, a 2002. je međunarodni aerodorom u Liverpulu službeno postao “Liverpool John Lennon Airport” i kao svoj moto uzeo stih iz pesme “Imagine”– “Above us only sky”!

Rokeri i "njihove" ulice...

Plato Milana Mladenovića/Photo: facebook
Plato Milana Mladenovića/Photo: facebook

Ulice s imenom Džona Lenona, osim one u poljskoj prestonici, za sada su sigurne, ali Lenon nije ni izbliza jedini rok muzičar čiji je uticaj na mase i na pop-kulturu toliko veliki da mu se počast odala, između ostalog, i nazivanjem ulice po njemu. Tako u američkom Dulutu postoji Bob Dylan Way, u Vorenu se možete prošetati kroz Dave Grohl Alley, a Tom Petty Road je u Diksonu postojao dok je veliki muzičar još bio živ. Ako se zateknete, na priemr, u Oklahoma sitiju, možda vaš izbor za šetnju bude Flaming Lips Alley, dok u kalifornijskom Bakersfildu postoji, verovali ili ne, Korn Row. U Njujorku postoje Joey Ramone Place, Duke Ellington Boulevard, U2 Way, Run DMC JMJ Way, u Melburnu, naravno, AC/DC Lane, u Nigeriji postoji Shawn “Jay-Z” Carter Road, a u Berlinu je jedna od turističkih atrakcija Frank Zappa Strasse. Liverpool je svakom Beatlesu dodelio po jednu ulicu, a po svetu još možete pronaći i ulice nazvane po Elvisu Prisliju, Lesu Polu, Džimiju Hendiksu, Polu Enki, Semu Kuku… Beograd, za sada, ima samo Plato Milana Mladenovića.

 

Previous post

Rodžer Voters osudio odluku Nika Kejva da ipak održi koncerte u Izraelu

Next post

Promocija prvog ilustrovanog izdanja "Hazarskog rečnika" na engleskom jeziku 22. novembra u Guarneriusu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *