Home»Film»KRUŠEVAČKI ISTORIČAR SNIMA FILM O KNEZU LAZARU: Da bi završio delo, Marku treba naša pomoć

KRUŠEVAČKI ISTORIČAR SNIMA FILM O KNEZU LAZARU: Da bi završio delo, Marku treba naša pomoć

3
Shares
Pinterest Google+
Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen
Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen

Mladi kruševački istoričar Marko Marinković (26) primetio je da đaci u osnovnoj školi u kojoj predaje istoriju ne vole previše ovaj predmet, pa je došao originalnu na ideju kako da im istoriju uičini zanimljivom, putem modernih medija.

On je pre nekoliko dana u Kruševačkom pozorištu novinarima prikazao trejler za igrano-dokumenarni film Knez Lazar, koji u njegovoj režiji, prati život kneza Lazara Hrebeljanovića od rođenja, preko odrastanja na dvoru cara Dušana, i venčanja s Milicom i  napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do same pogibije u Kosovskoj bitci.

Glumac Vojin Ćetković igraće starijeg kneza Lazara, a Biljana Nikolić stariju kneginju Milicu. Miloš Đurović je mladi knez, a Marta Bjelica mlada kneginja.

Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen
Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen

Plan autora je da snimi film od 45 minuta, koji će biti sastavni deo udžbenika istorije, i koji bi se prikazivao u muzejima i turističkim organizacijama, i kako bi bio od koristi gradu Kruševcu, srpskoj dijaspori, Crkvi, ambasadama širom sveta i da kao rekonstrukcija kulturno-istorijskog nasledja ostane budućim generacijama.

– Već tri godine radimo na ovom projektu i sa nešto novca što smo skupili snimili smo promotivni video kako bi pokazali potencijalnim donatorima šta želimo i kako želimo da prikažemo ovu priču. Za film je potrebno minimum 40 hiljada evra. Grad Kruševac nas je među prvima podržao, a još polovinu sredstava nadamo se da ćemo dobiti od građana Srbije – kaže Marko i dodaje:

Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen
Film Knez Lazar/Photo: YouTube printsceen

– Svako ko želi može da pomogne uplatom na Indiegogo kampanji kao znak zahvalnosti  u zavisnosti od sume koju donira dobiće neku nagradu, a postoji više načina donacije, među kojima je i kupovina majice sa ilustracijama filma preko sajta: www.filmknezlazar.rs – kaže autor.

On ističe da će snimanje filma, ukoliko se sredstva prikupe, početi na proleće, a da će promocija biti krajem naredne godine.

HL

Previous post

Parni valjak ima novu pesmu... Vreme je za "Vrijeme"

Next post

NIK KEJV HIPNOTISAO BEOGRAD: 150 minuta mračne muzičke bajke u Areni

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *