Home»Kult»Pre 115 godina dogodilo se nešto bez čega rokenrol danas ne bi bio to što jeste…

Pre 115 godina dogodilo se nešto bez čega rokenrol danas ne bi bio to što jeste…

4
Shares
Pinterest Google+
Gibson/Photo: Promo
Gibson/Photo: Promo
Orvil Gibson/Photo: siminoff.net
Orvil Gibson/Photo: siminoff.net

U gradiću Kalamazu, u američkoj saveznoj državi Mičigen, 10. oktobra 1902. godine Orvil Gibson osnovao je – The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co., Ltd. Da se to nije dogodilo, ko zna da li danas rokenrol uopšte postojao kao takav.

Orvile Gibson rođen je 1856. u gradu Šatogej u državi Njujork, a 1894. počeo je da pravi mandoline. Mandoline koje je on proizvodio razlikovale su se od ostalih po obliku.

Ranijii modeli a imali su ravan drveni poklopac, dno poput meha, ačinjeno od više ravnih traka od drveta, dok su kod Gibsonovih mandolina i prednja strana i dno napravljeni od jednog ravnog komada drveta svaki, a strane od komada zakrivljenog drveta. Raniji modeli su bili vrlo krhki i nestabilni, dok je novi model bio čvršći, davao bolji zvuk i lakše ga je bilo napraviti.

Četiri godine kasnije Orvile je patentirao svoj izum, a 1902. Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co, Ltd. 1920-ih i 1930-ih Gibsonova kompanija zaslužna je za mnoge inovacije u dizajnu gitara, i ubrzo je postalo jedan od najvećih proizvođača gitara, a posebno je bio uspešan njihov model Gibson L5.

Gibson/Photo: siminoff.net
Gibson/Photo: siminoff.net

Godine 1936. kompanija je predstavila  svoju prvu “električnu špansku” gitaru – model Gibson ES-150, danas poznatu kao prvi komercijalno uspešan model električne gitare.

Posle tržišnog uspeha modela Fender Telecaster kompanije Fender Musical Instruments Corporation, Gibson je prešao na proizvodnju modela izrađenih od jednog komada drveta. Pošto su dizajnirali svoju prvu takvu gitaru, kompanija je potpisala sponzorski ugovor s muzičarem Les Polom, čije bi ime nosio novi model. Taj model, Gibson Les Paul standard, je najpopularniji model kompanije. U kasnim 1960-im firmu je kupila korporacija Norlin, nakon čega je kvalitet proizvoda i uspeh brenda lagano padao.

Između 1974. i 1984. kompanija seli proizvodnju gitara iz Kalamazua u Nešvil, a 1986. posrnulu firmu kupuju Henri E. Juskijevič, Dejvid H. Berimae i Geri A. Zebrovski koji je ponovno čine uspešnom i profitabilnom.

Previous post

ŠOK, BES, TUGA, NEVERICA... Liam Galager nije Liam Galager! O moj Bože...

Next post

KRALJ FILMSKOG NADREALIZMA: Dejvidu Linču nagrada za životno delo na festivalu u Rimu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *