Home»Muzika»Homeland»KBO! RECEPT ZA OPSTANAK NA SRPSKOJ SCENI: Ništa na silu i po svaku cenu

KBO! RECEPT ZA OPSTANAK NA SRPSKOJ SCENI: Ništa na silu i po svaku cenu

7
Shares
Pinterest Google+
KBO!/ Photo: Facebook @KBOband
KBO!/ Photo: Facebook @KBOband

Kultni kragujevački pank bend KBO! u trenutnom sastavu – Saša Vujić Vuja (solo gitara, frontmen), Vojin Ratković Voja (bubnjevi) i Ivan Ivezić Iveza (ritam gitara, vokal) punih trideset i pet godina bez prekida svira, stvara i traje, i sa istom energijom snima nove pesme.

Budući da se bliži koncert u rodnom Kragujevcu, zakazan za 21. oktobar, kojim počinju veliku proslavu jubileja, Vikend novine su pričale sa momcima iz benda o albumu u pripremi “Prosta proza” , novom izdanju koje je za sada ugledalo svetlost dana samo u Nemačkoj.

Predstoji vam slavljenički koncert u Kragujevcu povodom 35 godina postojanja. Da li će uslediti neka regionalna turneja, nakon toga? Kakvi su dalji planovi?
– Živimo gde živimo i tu nema nekih preteranih planova… U Srbiji postoje mnogi klubovi gde se održavaju svirke, ali pitanje je pod kojim uslovima bendovi nastupaju. Nije nam stalo da imamo što više koncerata po svaku cenu. Ako nastupamo onda nam je bitno da to bude kako treba! Uskoro će biti još jedan spot, a onda i neke svirke van Srbije.

U Kragujevcu će ujedno biti i promocija novog albuma. Recite nam nešto više o “Prostoj prozi”… Zašto smo ovoliko čekali na njega?
– Ovaj album je u stvari kolekcija singlova koji su nastali u poslednjih 12 godina. Trebalo je da izađe još odavno, ali smo stalno nešto menjali, dorađivali, ponovo snimali, miksovali… Nismo ni nameravali da objavljujemo više albume, jer je to izgubilo svaki smisao. Danas su u modi singlovi i medijski se ispraćaju kao i celi albumi. “Prosta proza” nije dosadan album, sve su pesme različite i žanrovski i produkcijski! Neke pesme su već izašle u javnost, a puno njih nije. Biće 15 pesama, a CD će naravno imati i raskošan omot sa gomilom fotki i tekstova.

Paralelno sa novim izdanjem u Nemačkoj objavljen je i album koji sadrži kompilaciju pesama od 1982. do 1989. od kojih mnoge nikad nisu ugledale svetlost dana. Da li će biti objavljen i u Srbiji i zašto baš Nemačka…
– Za ovu ploču je direktno odgovaran Dario Adamič, autor nekada poznatog YU fanzina Zips & Chains. Dario je iz Splita, a odavno se preselio u Nemačku. On je dao inicijativu da se odradi ovaj projekat i ovom pločom je želeo da dokumentuje taj period našeg rada i postojanja. Na ploči su uglavnom numere koje su izdate na našim kasetnim albumima do 1989, a biće i nekoliko pesama koje nigde nisu objavljivane. Uz ploču ide i knjižica sa svim mogućim detaljima benda od 1982. do 1989.

Vaš kratak osvrt na trenutno stanje na muzičkoj sceni, u odnosu na vreme kada ste Vi počinjali.
– Ogromna je promena u svakom pogledu! Na primer, danas je mnogo lakše doći do muzičke opreme, prodavnica je na sve strane kao i polovne opreme. Kada smo mi počinjali takve prodavnice uglavnom nisu postojale, osim nekoliko u Beogradu i tu je sve bilo preskupo. Tonski studiji su bili misaona imenica, trebalo je izdvojiti pravo bogatstvo snimiti jednu pesmu, a kamoli ceo album! Doći do medija koji bi pokazali tvoj talenat je takođe bilo više nego teško. Danas je sve ovo svim bendovima više nego dostupno i to u startu mnogo olakšava rad. Fejsbuk je tu da prezentuje svaki muzički sastav, bez obzira na kvalitet, tako da danas uspeh zavisi uglavnom od samog benda i njihovog talenta.

Koji je recept za trajanje neverovatnih 35 godina, bez kompromisa i “prilagođavanja” vremenu u kojem živimo, gde se muzika manje sluša, a više gleda?
– Ništa ne treba raditi na silu i po svaku cenu. U početku niko nije ni slutio da će ova priča toliko dugo trajati, radili smo i svirali dok nam ne dosadi. Izgleda da nam još nije dosadilo.

HL/Izvor: Dnevne novine

Previous post

Anđelina opet iza kamere... Stigao trejler za "First they killed my father"

Next post

Novi "Avatar" gledaćemo tek 2020... A do tada samo fotke nove glumačke ekipe, čisto da nam prave zazubice

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *