Home»Knjige»Deretini susreti u podne… Promocija romana “Međustanica Lisabon” Dušana Savića

Deretini susreti u podne… Promocija romana “Međustanica Lisabon” Dušana Savića

3
Shares
Pinterest Google+

Promocija najnovijeg romana Dušana Savića “Međustanica Lisabon” biće održana 13. septembra u 12:00 časova u knjižari Dereta, Knez Mihailova 46. O knjizi će govoriti Zoran Bognar, urednik izdanja i autor.

U siromašnoj hercegovačkoj porodici Todora Gordića, 1930. godine, rađa se deveto dete koje dobija ime Milan. Dečak odrasta bez majke, uz oca i ostalu braću i od njranijih dana po svemu se razlikuje od svojih vršnjaka.

Neposredno pre početka Drugog svetskog rata, njegovu visprenost uočava bogati trgovac, Jozef Miler, i uz očev blagoslov odvodi ga sa sobom u Švajcarsku.

Dečak dobija novi identitet, nemačko ime, Mihael Miler, i tamo nastavlja školovanje. Ubrzo, jedno za drugim, umiru njegovi usvojitelji i testamentom mu ostavljaju prilično bogatstvo.

Na jednom naučnom skupu, Amerikanci nude mumogućnost za dalji istraživački rad i on se preseljava u Njujork, gde upoznaje naučnicu En Baruh koja će mu iz korena promeniti život.

Ipak, i pored postojeće idile, Mihael neočekivano odlučuje da se vrati na ognjište, ne sluteći plamene jezike nove tragedije…

Dušan Savić/ Photo: Facebook/ Dusan Savic
Dušan Savić/ Photo: Facebook/ Dusan Savic

Kao i u svojim prethodnim knjigama, Dušan Savić i u najnovijem romanu “Međustanica Lisabon” nastavlja da se bavi dramatičim sudbinama, emotivnim notama, htenjima, bliskošću i razočaranjima…

Izmaštane i oživljene likove oslikava u pojedinim istorijskim periodima, gde samo okvirno zahvata tragična vremena ratova, a o zločinu govori bez direktne osude.

Savić je jezgro događanja ovog romana, smestio u Bosnu i Hercegovinu, po njemu neiscrpnom polju umetničkog nadahnuća, ali i u Ameriku i centralnu Evropu…

U književnosti nema garancija, kao ni u životu – tako je svaki pojedini slučaj jedinstven, koliko i literarno uverljiv.

Zlo je ciklično i upravo je život taj koji se pobrine da nikad ne dobijemo sve odgovore. Dovodi nas na raskršća iznenadnih odluka, bez znakova, gde po instinktu sami biramo smer, nesigurni u neizvesnost pravog izbora…

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

"Olujni bedem"... Nastavak romana "Duge noći i crne zastave" Dejana Stojiljkovića stiže 15. septembra

Next post

Ono kad je Tom Jork zaglavljen u liftu u novom klaustofobičnom spotu Radioheada... Za "Lift", naravno

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *