Home»Muzika»“Science Fiction” benda Brand New tek treći ovogodišnji rok album na vrhu Billboard 200 liste

“Science Fiction” benda Brand New tek treći ovogodišnji rok album na vrhu Billboard 200 liste

3
Shares
Pinterest Google+
Brand New/Photo: facebook@BrandNew
Brand New/Photo: facebook@BrandNew

Najvećom američkom top listom, slično kao svuda u svetu, dominiraju pop, dance, electro ili rap izvođači, pa svaki proboj rock albuma na čelnu poziciju možemo doživeti kao (komercijalni) eksces.

Ako su nekada davno top liste bile bar približni barometar “umetničkog kvaliteta”, danas su isključivo komercijalna/prodajna kategorija, koja se u Americi meri s tri parametra: tradicionalnom prodajom albuma, brojem streaminga i brojem track equivalent albums downloada (download 10 songova kao ekvivalent jednog albuma).

Rezultat toga: ove godine su, do sada, samo dva rock albuma debitovala na prvom mestu Billboarda 200 – “One More Light” Linkin Parka (u junu) i “Everything Now” Arcade Fire (19. 8., da bi se brzo strmoglavio i već je ispod 100. pozicije). U novom izdanju liste, direktno na broj 1 ulazi tek treći rock album, “Science Fiction” indie rock grupe Brand New.

Njihov debi album “Your Favorite Weapon” iz 2001. nije ni bio pozicioniran na top listama, ali je prodat u više od 310.000 primeraka, dok najnoviji, pet u diskografiji, s tradicionalnom prodajom od 55.000 primeraka i nešto više streamova izbija na čelo Billboardove liste.

Kao eksces, vrlo brzo će na istoj listi potonuti i primat vratiti komercijalno, ipak, potentnijima.

HL/Izvor: glas.ba

 

Previous post

Maroon 5 ima novi singl "What Lovers Do", ovog puta sa neo-soul zvezdom SZA

Next post

Dan kada je obrada pobedila original... Koja vam se verzija hita "I Got You Babe" više sviđa?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *