Home»Film»Oči koje čuju, uši koje vide… Program kratkih filmova 25. avgusta u DOB-u

Oči koje čuju, uši koje vide… Program kratkih filmova 25. avgusta u DOB-u

3
Shares
Pinterest Google+

Proslavljajući 30 godina postojanja, Images festival, u saradnji sa Rezom, festivalom savremenog eksperimentalnog filma i Domom omladine Beograda predstavlja program kratkih filmova 25. avgusta od 20:00 časova u Velikoj sali DOB.

Photo:Promo
Photo:Promo

Images, jedan od najprestižnijih festivala avangardnog filma danas, posvećen je nezavisnom i eksperimentalnom filmu, video artu, novim medijima i medijskim instalacijama. Festival se održava svakog proleća u Torontu, a osnovan je 1987. godine, prvobitno kao alternativa Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Od forenzičkih analiza pucnja iz vatrenog oružja, do ručno izrađenih tetovaža oružja u zatvorima, ovaj program kratkih filmova nam ukazuje na činjenicu da, osim svakodnevnih znakova i tragova nasilja, postoje i oni koje naše oči i uši ne primećuju.

Ovaj program recentnih ostvarenja eksperimentalnog filma koji su poslednjih godina bili prikazani na Images festivalu, a neki od njih i na mnogim drugim festivalima širom sveta, predstaviće jedan od selektora festivala, Faraz Anušapur, koji će biti naš gost u Beogradu.

“U mirno doba” (“In Still Time”, Kanada, 2017, 10’), Lesli Sapnet
U mirno doba je eksperimentalna animacija koja istražuje prizor katastrofe, uz pomoć slika rata u Siriji, preuzetih sa interneta.

“Čelik obložen gumom” (“Rubber Coated Steel”, Liban/Nemačka, 2016, 22’), Lorens Abu Hamdan
Smešteni unutar komore za merenje tišine, svedoci smo suđenja. Umesto tribunala, tu je spektogram koji sprovodi forenzičku istragu ubistva koje niko nije čuo. Dva izraelska metka su bila crvena, dva nenaoružana Palestinca ubijena.

“Utisci o ratu” (“La Impresión de una Guerra”, Francuska/Kolumbija, 2015, 27’), Kamilo Restrepo
Narativ jednog nejasnog rata ispričan kroz niz svakodnevnih zapisa i tragova unutrašnjeg oružanog sukoba koji je u Kolumbiji stvorio atmosferu opšteg nasilja koje traje već 70 godina.

Previous post

QOTSA novi spot posvetili Kebu Kaloveju

Next post

Nije što je naša, ali... evo zašto je Tamara Savić najatraktivnija čelistkinja na svetu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *